Loonadministratie uitbesteden

Neem contact op

Zorgeloze salarisadministratie via AXP Adviseurs

Je onderneming laten groeien? Dan zul je op een gegeven moment toch ervoor moeten kiezen om personeel aan te nemen. Hiermee neemt echter wel de complexiteit van de bedrijfsvoering en de wettelijke verplichtingen toe. Wordt het daardoor te ingewikkeld of te tijdrovend om zelf de administratie van je bedrijfs te doen? Dan kun je ook kiezen voor het uitbesteden van je loonadministratie.

AXP Adviseurs is gespecialiseerd in loonadministratie voor ondernemers en bedrijven. Zo kun jij je focussen op waar je echt goed in bent, namelijk ondernemen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met Jorina Sinttruije of Leslie Besemer, de salarisspecialisten van AXP Adviseurs. Zij verzorgen voor jou een zorgeloze salarisadministratie. Meer weten?  Bel nummer 085 – 48 45 55. Een mail sturen kan natuurlijk ook via salaris@axp.nl.

Leslie en Jorina

Persoonlijk

Wij kennen en begrijpen de klant. Wij zijn proactief, pragmatisch en oplossingsgericht.

Coachend

Wij delen informatie, gaan met elkaar in gesprek en halen het beste uit jou als ondernemer naar boven. AXP denkt meer dan in cijfers alleen en zet nét dat stapje extra. En dat merken onze klanten.

Focus op ontwikkeling

AXP besteedt aandacht aan coaching en begeleiding van betrokken en gemotiveerde medewerkers. De medewerkers van AXP zijn fijn in de omgang, stellen het belang van de klant centraal en komen gedane beloften na.

Salarisadministratie: zelf doen of uitbesteden

Ben je een ondernemer en heb je personeel in dienst, dan ben je bij wet verplicht om een loonadministratie bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of het uit te besteden. Voor het zelf uitvoeren van de salarisadministratie is veel vakkennis nodig. Het is namelijk behoorlijk complexe materie. Je moet immers weten hoe je bruto- en nettoloonberekeningen maakt, jaaropgaven opstelt en een aangifte loonheffingen indient. Bovendien is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de fiscale en sociale wet- en regelgeving, welke continu aan verandering onderhevig zijn.

Maandelijks bijhouden

Naast ingewikkeld, is het bijhouden van de loonadministratie ook tijdrovend. Het is een taak die je maandelijks moet oppakken en waar je elke keer weer opnieuw tijd voor vrij moet maken. Tijd die je waarschijnlijk liever besteed aan je core business of aan andere activiteiten die geld opleveren. Meer dan genoeg redenen dus om te overwegen de loonadministratie uit te besteden aan een daarin gespecialiseerd kantoor.

Wanneer is het uitbesteden van de loonadministratie interessant?

Heb je een bedrijf met tussen de 10 en 50 werknemers, dan kan het interessant zijn om de loonadministratie uit te besteden. Is je bedrijf kleiner, dan is het besteden relatief iets duurder.

  • Er zijn veel administratiekantoren voor bedrijven tot 10 medewerkers die een vaste prijs berekenen voor hun dienstern, ongeacht het daadwerkelijke aantal medewerkers.
  • Pas vanaf 10 medewerkers moet je een meerprijs betalen per persoon of loonstrook. Heb je affiniteit met boekhouding, dan kun je ervoor kiezen om zelf de administratie te doen. Bijvoorbeeld met gebruik van een goed softwarepakket of een cursus loonadministratie. Met een klein aantal maandelijkse loonstroken is dat nog te doen.
  • Voor middelgrote bedrijven (50 medewerkers of meer) ligt uitbesteden niet of minder voor de hand. Vaak hebben dit soort bedrijven een eigen salarisadministrateur of zelfs een afdeling salarisadministratie. Daar is dus al de benodigde kennis voor het uitvoeren van de loonadministratie aanwezig.

Salarisadministratie uit besteden in de praktijk

Voor het uitbesteden van de loonadminstratie kun je bij accountants of administratiekantoren meestal kiezen uit twee varianten.

Volledige loonadministratie uitbesteden

Bij deze variant neemt het administratiekantoor al het werk rond de salarisadministratie uit handen. Concreet wil dit zeggen dat je alleen nog maar de urenstaten en de personeelsmutaties bij hoef te houden en deze moet doorgeven.

Vervolgens zorgt het administratiekantoor ervoor dat de volledige loonadministratie voor je wordt ingericht, dat de loonstroken en jaaropgaven voor je worden verstuurd en dat de loonbelastingaangifte wordt geregeld. Wanneer er iets veranderd in de wet- en regelgeving of in de verplichte cao voor jouw bedrijfstak, dan zorgt het kantoor ervoor dat dit wordt verwerkt in de administratie. Met andere woorden, je hebt er dus vrijwel geen omkijken meer naar.

De loonadministratie gedeeltelijk uitbesteden

Dit is een combinatie van het zelf doen en uitbesteden. Samen met het administratiekantoor verdeel je onderling de taken. Het kantoor verzorgt bijvoorbeeld alleen de berekening van het salaris en de verzending van de loonstroken en jaaropgaven. Jij bent dan verantwoordelijk voor de salarisbetaling, de afdracht van de loonheffingen en de jaarlijkse loonbelasting.

Administratiekantoren die deze variant aanbieden, werken altijd met een digitaal platform. Als klant heb je dan toegang tot je eigen online loonadministratie. Hierdoor ben je heel flexibel.

Kan ik met uitbesteden kosten besparen?

Kijk je naar de directe kosten, dan is het uitbesteden van je loonadministratie duurder dan het zelf doen. Doe je het zelf, dan betaal je slechts eenmalig voor het softwarepakket en jaarlijks voor licenties. Maar er zijn ook verborgen kosten. Zo kost het zelf uitvoeren van je salarisadministratie tijd die je vervolgens niet kunt besteden aan activiteiten die geld opleveren. Wellicht volg je ook nog een cursus over loonadministratie of schaf je fiscale vakliteratuur aan. Dat telt allemaal mee. Ben je zelf verantwoordelijk voor de administratie, dan kan het maken van fouten je bovendien ook nog geld kosten. Eventuele boetes van de Belastingdienst betaal je zelf.

Wanneer je ervoor kiest om de administratie uit te besteden, dan komen eventuele boetes voor rekening van het administratiekantoor die je in de arm hebt genomen. Kortom: het is lastig te zeggen of je met uitbesteden duurder uit bent dan als je het zelf doet. Het hangt namelijk ook af van het aantal medewerkers en de prijs die je per loonstrook betaald.

Salarisadministratie uitbesteden?
AXP Adviseurs helpt je graag!

+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl
+31 (0)20 280 7050amsterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*