Wat houdt de NOW-regeling in?

Neem contact op

Wat is de NOW-regeling?

In verband met de coronacrisis hebben veel ondernemers te maken met omzetverlies. De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid is een subsidie die is bedoeld voor werkgevers die kampen met substantieel omzetverlies. Is het te verwachten omzetverlies ten minste 20%, dan kom je voor de NOW-regeling in aanmerking. Vanaf 1 januari 2021 gaat dit om minimaal 30% verlies. De inzet van de NOW-regeling wil zeggen dat je een aanvraag indient bij het UWV voor een tegemoetkoming in de loonkosten en hiervoor een voorschot ontvangt. Op deze manier kun je werknemers met zowel een vast als flexibel contract blijven doorbetalen. De hoogte van de subsidie is verschillend per bedrijf, maar kan oplopen tot 80% van de kosten.

wat is de now-regeling

Hoe kan ik de NOW-regeling aanvragen?

De NOW-regeling vraag je aan bij het UWV. Deze aanvraag is voor een tegemoetkoming van drie maanden. Voor elk tijdvak geldt een bepaalde aanvraagperiode bij het UWV. Er zijn vijf aanvraagperiodes waarin je de NOW-regeling kunt aanvragen. Het is niet meer mogelijk om voor de eerste, tweede, derde en vierde periode een tegemoetkoming aan te vragen. Het UWV streeft ernaar dat je nog een tegemoetkoming kunt aanvragen van 17 mei 2021 tot en met 13 juni 2021 voor de vijfde aanvraagperiode (april, mei en juni 2021). Het overzicht van de verschillende aanvraagperiodes vind je hier.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Gedurende 3 maanden lang moet je minimaal 30% omzetverlies verwachten.
  • Je moet werknemers 100% doorbetalen.
  • Om de loonkosten te betalen maak je gebruik van subsidie.
  • Is er sprake van een toegekende aanvraag, dan dien je werknemers hierover te informeren.
  • Op de voorgeschreven momenten doe je loonaangifte.
  • Je stimuleert werknemers om ontwikkeladvies aan te vragen of een scholing te volgen.

Definitieve berekening

Vraag je een tegemoetkoming aan, dan krijg je eerst een voorschot. Pas wanneer je werkelijke omzetverlies bekend is kan het UWV de definitieve tegemoetkoming berekenen. Je dient per aanvraagperiode een definitieve berekening aan te vragen. Wil inschatten hoe hoog de definitieve tegemoetkoming wordt? Dan kun je de rekenhulp Simulatie NOWgebruiken.

NOW terugbetalen

Het kan voorkomen dat je het voorschot dat je krijgt (gedeeltelijk) aan het UWV moet terugbetalen. Omdat het om grote bedragen kan gaan, is goed voor te stellen dat je die betaling niet in één keer kunt doen. In dat geval kun je met het UWV een betalingsregeling afspreken. Je betaalt dan het bedrag in maandelijkse termijnen terug.

Hulp nodig?

Wil je meer informatie over de NOW-regeling? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*