Wat houdt controleplicht in?

Wat is de controleplicht voor de jaarrekening?

Heb jij een middelgrote en/of grote onderneming, dan geldt voor jou de wettelijke controleplicht. Dit wil zeggen dat je verplicht bent om jouw opgestelde jaarrekening te laten controleren door een gecertificeerd accountant. Deze wettelijke controle biedt zekerheid aan de belanghebbenden dat de jaarrekening een waarheidsgetrouw beeld afgeeft. Dit is belangrijk wanneer iemand wil investeren in uw bedrijf of wanneer u een lening bij een bank wilt aantrekken. Weet je niet zeker of je controleplichting bent? Schakel de hulp in van AXP en maak een vrijblijvende afspraak.

Hulp nodig?
controleplicht jaarrekening

Wanneer ben je controleplichtig?

Het laten uitvoeren van een controle op de jaarrekening is altijd zinvol, maar niet altijd verplicht. Je krijgt te maken met de controleplicht van je jaarrekening als je twee achtereenvolgende boekjaren voldoet aan twee van de drie onderstaande criteria:

  • Je balanstotaal heeft een waarde van minimaal € 6.000.000;
  • De omzet over het boekjaar bedraagt minimaal € 12.000.000;
  • Je hebt minimaal 50 werknemers in dienst.

De jaarrekening dien volgens specifieke richtlijnen bij de Kamper van Koophandel gedeponeerd te worden. Het gaat hier met name om besloten en naamloze vennootschappen, stichtingen en onderlinge waarborgmaatschappijen. Een jaarrekening is nodig bij het maken van belangrijke beslissingen, denk hierbij aan een bank die bepaalt of je een financiering verstrekt krijgt of een aandeelhouder die op basis van jouw gegevens besluit om extra te investeren in je onderneming.

Amsterdam 020 280 7050Rotterdam 010 492 1075

Vrijwillige controleplicht

Ben je niet controleplichtig? Dan kan het alsnog van grote waarde zijn om een controle van de gegevens van je jaarrekening te laten uitvoeren. Met een controleverklaring worden bepaalde zaken namelijk eenvoudiger, zoals:

  • Een lening aanvragen;
  • Het gebruik van een subsidieregeling;
  • De verkoop van je bedrijf.

Waarom een controleplicht?

Middelgrote en grote ondernemingen hebben veel stakeholders, zoals aandeelhouders, banken, afnemers, leveranciers, werknemers en de Raad van Toezicht. Zij moeten zeker kunnen zijn van het feit dat de jaarrekening klopt en een waarheidsgetrouw beeld geeft. Daarom is deze wettelijke controleplicht zo belangrijk. Zeker naarmate een onderneming steeds groter wordt, worden er steeds meer belanghebbenden bij betrokken. Dat is ook de reden waarom je uitgebreidere cijfers bij het handelsregister moet afleveren.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de controleplicht? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*