Wat is een egalisatiereserve?
De egalisatiereserve is bedoeld om kosten te dekken die komen kijken bij bedrijfsuitoefening, zoals onderhoudskosten van je bedrijfsmiddelen. Met de egalisatiereserve zorg je ervoor dat deze (onderhouds)kosten gelijkmatig verdeeld worden over de komende boekjaren. Hierdoor drukken de kosten niet alleen op één boekjaar. Dit kan belastingvoordeel opleveren, omdat je de belasting over de kosten ook verspreid kunt betalen.
Waarom een egalisatiereserve?
Door het vormen van een egalisatiereserve bereid je jezelf voor op uitgaven die gaan komen in de toekomst. Bovendien heb je hierdoor inzicht in je financiële situatie voordat je de uitgave doet. Doordat je de te betalen belasting kan verspreiden over meerdere jaren, hoef je niet in één keer veel geld uit te geven. Let op: het is belangrijk dat je de uitgave altijd kunt verantwoorden bij de Belastingdienst. Voor hen moet je namelijk kunnen bewijzen dat het daadwerkelijk om een periodieke uitgave gaat en het specifieke bedrag wat je eraan uit gaat geven.
Voorwaarden
Een belangrijke voorwaarde is dat het moet gaan om toekomstige uitgaven wegens kosten. Het gaat dus niet om een toekomstige aanschaf of de verbetering van bedrijfsmiddelen. De uitgaven voor aanschaf of verbetering breng je weer in mindering op winst door de jaarlijkse afschrijving op het bedrijfsmiddel.
Daarbij zitten er ook nog overige voorwaarden aan verbonden:
- Je kunt een redelijke mate van zekerheid bieden dat er een uitgave zal plaatsvinden.
- De kosten die je toevoegt aan de reserve zullen tot een piek in de uitgaven leiden.
- Het gaat om kosten voor een noodzakelijk iets, zoals onderhoudskosten.
Welk bedrag mag je reserveren?
Het bedrag dat je mag reserveren is afhankelijk van de verwachte hoogte van de toekomstige kosten en de periode waarin je deze kosten maakt. Blijkt achteraf dat je de kosten te hoog hebt ingeschat? Dan moet je een overschot opnemen in de winst. Is er sprake van een te lage schatting, dan trek je het tekort af van de winst. De egalisatiereserve hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Het bedrag kan bijvoorbeeld wijzigen wanneer de kosten stijgen of de periode verandert. Deze wijzigingen kun je bij de Belastingdienst aangeven bij ‘Wijzigingen in toelaatbare reserves’.
Afname van de reserve
Het jaar waarin je de kosten maakt, boek je deze af op de reserve. Is de reserve hoger dan de gemaakte kosten, dan neem je het restant van de reserve op in je winst. Zijn de kosten hoger dan de reserve die je hebt gevormd, dan trek je deze hogere kosten in 1 keer af van de winst. Je neemt de reserve ook op in je winst als het doel waarvoor de reserve ooit is aangemaakt is komen te vervallen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer je het bedrijfsmiddel verkoopt waarvoor de reserve bedoeld was of wanneer het bedrijfsmiddel verloren gaat.
Hulp nodig?
Heb je nog vragen over de egalisatiereserve? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.
Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam
Contact met ons advies en administratiekantoor in Rotterdam
Liever teruggebeld worden?
Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.
"*" geeft vereiste velden aan