Wat is afschrijven?

Neem contact op

Wat is afschrijven?

Om je winst te bepalen, moet je rekening houden met diverse bedrijfskosten. Deze kosten moet je aftrekken van de opbrengsten. Door aftrek van deze kosten betaal je minder belasting. Je mag echter niet alle kosten in één keer aftrekken van je winst. Soms moet je de kosten over meerdere jaren verdelen. Dit noemen we afschrijven.

Afschrijven gebeurt op bedrijfsmiddelen, bedoelt als investering in jouw bedrijf. Deze zijn niet voor de verkoop, maar worden een aantal jaar in je onderneming gebruikt. Bedrijfsmiddelen verschillen dus van inkopen en voorraden. Voorbeelden van bedrijfsmiddelen zijn:

  • Machines, auto’s, bedrijfsgebouwen, je inventaris en andere duurzame zaken die je voor de bedrijfsvoering gebruikt (materiële bedrijfsmiddelen).
  • Vergunningen en andere niet-tastbare zaken die nut hebben voor de onderneming, bijvoorbeeld goodwill (immateriële bedrijfsmiddelen).
wat-is-afschrijven

Hoe bereken je deze kosten?

Om de bedrijfsmiddelen op de juiste manier af te schrijven, is het belangrijk om met de volgende zaken rekening te houden:

Aanschafprijs;
Hoe lang ga je het bedrijfsmiddel gebruiken, ofwel de levensduur in jaren;
De restwaarde.

De formule die je hiervoor kunt gebruiken is als volgt:

(aanschafprijs – restwaarde) / levensduur in jaren.

Voorbeeld

Op 1 januari schaf je een bedrijfsauto aan voor € 10.000. Je verwacht dat de auto in ieder geval 5 jaar mee gaat en dat er na die 5 jaar nog een vermoedelijke restwaarde van € 1.000 is.

De jaarlijkse afschrijvingskosten zijn dan:

( € 10.000 – € 1.000 ) / 5 = € 1.800 per jaar.

Je brengt dan € 150 per maand (1.800 / 12) in mindering op je winst.

Wanneer moet je afschrijven?

Volgens de Belastingdienst moet je een bedrijfsmiddel afschrijven op het moment dat de aanschafprijs meer bedraagt dan € 450 exclusief btw.

Bovendien moet je ook letten op de datum waarop je een bedrijfsmiddel aanschaft.

Stel dat de datum in ons voorbeeld niet 1 januari was maar 1 juli, dan mag je niet de volledige € 1.800 per jaar aftrekken, maar slechts de helft. De bedrijfsauto is immers pas na een half jaar gekocht. Doe je een investering van minder dan € 450, dan hoef je hierover niet af te schrijven, maar mag je de kosten in één keer aftrekken.

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij je afschrijvingen? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*