Wat is deelneming?

Neem contact op

Wat is deelneming?

Deelnemen wil zeggen dat je een belang of aandelen hebt van meer dan 5% in een andere onderneming. Door de aankoop van aandelen wordt de onderneming deels eigenaar van de andere onderneming. Je dient de waarde van de deelneming op te nemen op de activazijde van je balans. Het resultaat dat hieruit voortkomt dien je op je winst- en verliesrekening te vermelden.

Deelnemingsvrijstelling

Een moedermaatschappij neemt uiteraard deel in een dochtermaatschappij. Wanneer je de geconsolideerde jaarrekening opstelt dien je deze deelneming te elimineren. Voor de vennootschapsbelasting komt de moedermaatschappij in aanmerking voor de deelnemingsvrijstelling. Dit om te voorkomen dat er dubbele belasting wordt betaald over het resultaat.

deelneming

Meesleepregeling

Heb je een deelneming in een vennootschap en bezit je in die vennootschap winstbewijzen, dan worden deze winstbewijzen als deelneming beschouwd. Dit geld echter niet als je over een deelneming beschikt op grond van de meetrekregeling. Een hybride lening aan een vennootschap waarin je deelneemt wordt ook beschouwd als deelneming. Ook hierbij is het zo dat het niet geldt uitsluitend op grond van de meetrekregeling.

Meetrekregeling

In de volgende gevallen neem je ook deel:

  • Je bent aandeelhouder met een aan jou verbonden lichaam op basis van artikel 10a lid 4 Vpb.
  • In een vennootschap waarin een aan jou verbonden lichaam deelneemt heb je aandelen.
  • Aan een vennootschap heb je een hybride lening versterkt en een met jou verbonden lichaam heeft een deelneming in die vennootschap.
  • Je hebt een lening versterkt aan een vennootschap die aan jou is verbonden.
  • Van een vennootschap beschikt je over een winstbewijs en in die vennootschap heeft een met jou verbonden lichaam een deelneming.
  • Je beschikt over een winstbewijs van een lichaam dat met jou is verbonden.

Hulp nodig?

Heb je vragen hierover? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*