Wat is consolidatie?

Neem contact op

Wat is consolidatie?

Bij consolidatie worden de financiële resultaten van bedrijven die bij elkaar horen samengevoegd. Consolideren maakt  het inzichtelijk hoe het geheel van bedrijven ervoor staat en hoe het samengestelde vermogen eruit ziet.

Wanneer consolidatie van de jaarrekening?

Consolidatie is alleen mogelijk wanneer diverse bedrijven met elkaar een groep vormen en daardoor ook organisatorisch met elkaar verbonden zijn. Dit wordt ook wel een groepsmaatschappij genoemd. Het is belangrijk dat er hierbij sprake is van een centrale leiding. In Nederland is het wettelijk verplicht om als leiding een geconsolideerde jaarrekening in te dienen. Hierin moeten alle organisaties zijn opgenomen. Daarnaast zijn er ook bedrijven die dit vrijwillig doen, omdat het een duidelijk beeld geeft over de totale omvang van het bedrijf.

wat is consolidatie

Hoe consolideer je de jaarrekening

Je jaarrekening consolideer je door de complete gegevens van de dochterondernemingen samen te voegen met die van het moederbedrijf. Het gaat hier met name om verkopen aan derde partijen. Hierdoor bevat een geconsolideerde jaarrekening geen onderlinge leveringen. De jaarrekening bevat dus uiteindelijk de gerealiseerde verkopen aan derden en de daarbij behorende winst.

Hulp nodig?

Heb je vragen over consolidatie? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*