Wat is cashflow?

Neem contact op

Wat is cashflow?

Het verschil in geld dat je ontvangt en dat je uitgeeft binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld een maand of een jaar) is de cashflow. In Nederland wordt cashflow ook wel kasstroom genoemd. Het staat los van je winst en verlies. Je hebt een positieve cashflow wanneer je meer geld hebt ontvangen dan uitgegeven. Toch kun je volgens je winst- en verliesrekening verlies maken, doordat je klanten bijvoorbeeld je facturen nog niet hebben betaald.

Hoe bereken je het?

Om een goed beeld van je kasstroom te krijgen, is het belangrijk om te kijken naar alle elementen die invloed hebben op de geldcirculatie binnen je onderneming. De cashflow bereken je door simpelweg de inkomende en uitkomende geldstromen van elkaar af te trekken. Heb je bijvoorbeeld in het eerste kwartaal van dit jaar € 30.000 ontvangen en € 25.000 uitgegeven, dan is de cashflow in het eerste kwartaal € 5.000.

wat is cashflow

3 soorten

Er zijn drie verschillende soorten kasstromen.

  • Operationele cashflow: Onder de operationele cashflow vallen de uitgaven en inkomsten die betrekking hebben op de dagelijkse activiteiten binnen het bedrijf. Denk hierbij aan de inkoop van voorraad, verkoopkosten en salarisbetalingen.
  • Investeringscashflow: De investeringscashflow heeft betrekking op alle inkomsten en uitgaven ten behoeve van investeringen, bijvoorbeeld de verkoop en aankoop van materiële- en immateriële vaste activa.
  • Financieringscashflow: De financieringscashflow betreft inkomsten en uitgaven die betrekking hebben op financieringen aan derden. Denk aan leningen van banken of de verkoop van aandelen.

Waar is het voor nodig?

Het is erg raadzaam om je kasstroom bij te houden. Op het moment dat dit structureel negatief is, zorgt dit voor problemen. Dit kan zelfs leiden tot een faillissement. Een postitieve kasstroom is dan vaak ook een goed signaal voor je bedrijf.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de cashflow? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*