Wat is een suppletie omzetbelasting?

Neem contact op

Wat is een suppletie omzetbelasting?

Indien je ooit bij een eerder verzonden aangifte te veel of te weinig btw hebt aangegeven, kun je dit digitaal corrigeren met het formulier ‘Suppletie Omzetbelasting‘ van de Belastingdienst. Een suppletie is van toepassing indien dit betrekking heeft op de afgelopen 5 jaar. Besluit je om een verzonden aangifte te herstellen, dan is het belangrijk dat je let op de volgende zaken:

  • De fout mag je niet corrigeren door de btw te verrekenen in de aangifte over een later tijdvak. Dit mag alleen wanneer bedrag per saldo niet boven de € 1000 uitkomt. In dat geval mag je de correctie uitvoeren in de eerstvolgende btw-aangifte.
  • Over hetzelfde tijdvak mogen geen aangevulde of gewijzigde aangifte omzetbelasting worden ingediend.
suppletie omzetbelasting

Vrijwillig of verplicht?

Sinds januari 2012 is het verplicht om aan de Belastingdienst te melden wanneer je in de afgelopen 5 jaar te veel of juist te weinig btw hebt aangegeven. Doe je dit niet, dan kan de Belastingdienst besluiten om een vergrijpboete op te leggen.

Te veel btw aangegeven

Heb je te veel omzetbelasting betaald, dan kun je een verzoek aan de Belastingdienst sturen om dit bedrag aan je terug te betalen. Je kunt dit digitaal regelen in de beveiligde omgeving van de website van de Belastingdienst. Klik op ‘Overige formulieren’ en kiest vervolgens het formulier ‘ Suppletie omzetbelasting’. Let op: doe dit binnen 6 weken na de betalingstermijn. In dat geval kun je nog bij een afwijzende beslissing in beroep gaan bij een rechter.

Te weinig btw aangegeven

Wanneer je te weinig btw hebt aangegeven, zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk bij de Belastingdienst meldt. Ook dit kun je digitaal regelen in de beveiligde omgeving van de website. Vervolgens stuurt de Belastingdienst je een naheffingsaanslag. Deze kan eventueel zijn vermeerderd met heffingsrente en een boete. Juist vanwege deze boete is het van belang dat je zelf aangeeft dat je te weinig btw hebt betaald. Meld je dit binnen drie maanden na afloop van het betreffende jaar, dan wordt er geen heffingsrente berekend.

Hulp nodig?

Wil je meer informatie over de suppletie omzetbelasting? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*