Wat houdt de werkkostenregeling in?

Neem contact op

Wat houdt de werkkostenregeling in?

Als werkgever kun je via de werkkostenregeling (WKR) onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven. Denk hierbij aan een reiskostenvergoeding. Daarnaast mag je ook zaken vergoeden waar je werknemers privé gebruik van kunnen maken, zoals gereedschap, tablets of kerstpakketten.

wat houdt de werkkostenregeling in

Vrije ruimte en gerichte vrijstellingen

Vrije ruimte

Je mag onbelast vergoedingen geven, mits het totale bedrag hiervan onder de vrije ruimte blijft. In 2023 is de vrije ruimte tijdelijk verhoogd naar 3% van de fiscale loonsom tot € 400.000, over het meerdere is de vrije ruimte 1,18%. Alle beloningen die je normaal belast met heffingen vallen onder de fiscale loonsom. Bonussen, vakantietoeslagen, eindejaarsuitkering, et cetera. vallen daar dus ook onder. De onbelaste vergoedingen vallen niet onder de fiscale loonsom in de WKR. Laat het bedrag voor je uitrekenen.

Let op! Komt het bedrag dat je onbelast besteedt, boven de grens van de vrije ruimte? Dan moet je over het gedeelte dat boven de grens komt, 80% belasting betalen. Dreig je in 2023 de vrije ruimte te overschrijden? Overweeg dan om de vergoeding uit te stellen tot 2024. De vrije ruimte die je in 2023 niet gebruikt kun je niet doorschuiven naar volgend jaar.

Gerichte vrijstellingen

Deze zijn ook onbelast, maar gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Voorbeelden van een gerichte vrijstelling:

  • Tijdelijke verblijfskosten in het kader van de dienstbetrekking
  • De werkelijke kosten van openbaar vervoer en reiskosten eigen vervoer (maximaal € 0,21 p/km in 2023)
  • Bijscholing, cursussen, congressen, vakliteratuur
  • Outplacement
  • Maaltijden als gevolg van overwerk, koopavonden en dienstreizen
  • Verhuiskosten
  • Verblijfsvergoeding bij tijdelijke werkzaamheden elders, zoals overnachtingen en maaltijden met zakenrelaties

Gebruikelijkheidstoets werkkostenregeling

Let bij de vergoedingen op de gebruikelijkheidstoets. De gebruikelijkheidstoets betekent dat een vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Over bedragen tot € 2.400 per werknemer per jaar doet de belastingdienst niet moeilijk. Tot € 2.400 gaat de belastingdienst er in principe vanuit dat dit gebruikelijk is.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de werkkostenregeling? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*