Wat houdt de werkkostenregeling in?

Neem contact op

Wat houdt de werkkostenregeling in?

Als werkgever kun je via de werkkostenregeling (WKR) onbelaste vergoedingen aan je werknemers geven. Denk hierbij aan een reiskostenvergoeding. Daarnaast mag je ook zaken vergoeden waar je werknemers privé gebruik van kunnen maken, zoals gereedschap, tablets, sportabonnementen of kerstpakketten.

Vrije ruimte en gerichte vrijstellingen

Je mag onbelast vergoedingen geven, mits het totale bedrag hiervan onder de vrije ruimte blijft. Op jaar basis is dit 1,18% (> € 400.000) of 1,7% (tot € 400.000) van de van de totale fiscale loonsom.

wat houdt de werkkostenregeling in

Wanneer het bedrag van alle vergoedingen boven de vrije ruimte komt, dan betaal je over dat extra bedrag een eindheffing van 80%. Verder gelden er geen voorwaarden voor de bestedingen binnen de vrije ruimte. Ondanks deze eindheffing zijn er enkele vergoedingen die aangemerkt worden als gerichte vrijstelling. Deze zijn niet belast voor de eindheffing. De volgende vergoedingen zijn gericht vrijgesteld:

  • Reiskostenvergoeding tot €0,19 per kilometer bij elk ander vervoer dan het openbaar vervoer (denk aan een taxi, een vliegtuig of een schip). In de laatstgenoemde gevallen mogen de werkelijk gemaakte kosten worden vergoed.
  • Verblijfsvergoeding bij tijdelijke werkzaamheden elders, zoals overnachtingen en maaltijden met zakenrelaties.
  • Vergoeding voor cursussen en vakliteratuur.
  • Vergoeding voor inschrijfkosten in beroepsregisters.
  • Outplacementvergoeding.
  • Elektronica waaronder een laptop of een mobiele telefoon. Hierbij geldt het noodzakelijkheidscriterium: de verstrekking dient noodzakelijk te zijn voor een behoorlijke vervulling van de werkzaamheden.
  • Verhuiskostenvergoedingen in het belang van het werk. Maximale vergoeding van € 7.750. Hierbij gelden enkele aanvullende eisen.

Voorbeeld werkkostenregeling

Stel: De fiscale loonsom bedraagt € 600.000. De volgende vergoedingen worden dit jaar door de werkgever verstrekt:

Cursussen werknemers: € 2.000

Reiskostenvergoedingen (auto): €  15.000 (30.000 kilometer)

iPhone ‘s en laptops: € 10.000

Totale som van vergoedingen en verstrekkingen € 27.000
Gerichte vrijstellingen -/- € 17.700
Vrije ruimte -/- € 9.200
Totaal belastbaar bedrag € 100
Kosten eindheffing (80%)  € 80

In dit voorbeeld is te zien dat slechts €0,19 per kilometer wordt aangemerkt als gerichte vrijstelling. Het overschot kan grotendeels worden ondergebracht in de vrije ruimte.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de werkkostenregeling? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*