Wat is bijtelling?

Neem contact op

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Er is sprake van bijtelling wanneer je met jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometers maakt voor privédoeleinden. Deze kilometers worden door de fiscus namelijk gezien als een vorm van inkomen waar je belasting over moet betalen. Dit gaat als volgt te werk: een percentage van de cataloguswaarde van je auto wordt bij je belastbare inkomen opgesteld, waardoor je meer belasting betaald.

Rittenadministratie verplicht?

Gebruik je je zakelijke auto niet of nauwelijks voor privédoeleinden, dan hoef je dus geen bijtelling te betalen. Om dit aan te kunnen tonen houden de meeste ondernemers een rittenadministratie bij. Hierin wordt elke rit die met de zakelijke auto wordt gemaakt geregistreerd. Uit een arrest van de Hoge Raad blijkt dat het bijhouden van een rittenadministratie niet verplicht is. Toch adviseert de Belastingdienst om dit wel te doen. Houd je je ritten niet bij, dan heb je geen enkel bewijs om aan te tonen dat je je zakelijke auto niet of nauwelijks privé gebruikt. Dit kan leiden tot gedoe met de fiscus.

wat is bijtelling

Hoe hoog is de bijtelling in 2024?

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van een drietal aspecten:

  1. Cataloguswaarde van de auto of economische waarde wanneer de auto ouder dan 15 jaar is. De cataloguswaarde wordt ook wel fiscale waarde genoemd. Wanneer je een korting bij de aanschaf van de auto ontvangt, dan verandert de waarde niet. Maar bijvoorbeeld de kosten van het rijklaar van de auto zit tegenwoordig wel in de verkoopadviesprijs maar wordt niet meegeteld voor de bijtelling.
  2. Bijtellingspercentage (zie onder)
  3. Belastingschijf waar de bijtelling in valt. Voor 2024 gelden de volgende twee schijven:  Schijf 1: 36,93% (loon tussen € 0 en € 75.518); Schijf 2: 49,50% (loon vanaf € 75.518)

 

Bijtellingspercentage 2023

  • Volledig elektrische auto’s (CO2 uitstoot is 0 gram): er geldt een bijtelling van 16% tot een fiscale waarde van € 30.000, 22% voor het bedrag boven deze waarde.
  • Waterstofauto of zonneauto: 16% bijtelling over de volledige waarde.
  • Alle andere voertuigen betalen 22% bijtelling. (benzine, hybride, diesel)

Bijzonderheden

  • Wanneer de auto ouder is dan 15 jaar, een zogenaamde youngtimer, dan gelden er andere regels. In plaats van de cataloguswaarde wordt er gerekend met 35% van de waarde in het economisch verkeer. Dit is de prijs die je zou krijgen wanneer je de auto verkoopt.
  • Ook over elektrische occasions moet een bijtelling worden betaald. De hoogte van deze bijtelling ligt aan het jaar waarin de auto gebouwd is. De bijtelling wordt altijd voor 60 maanden vastgezet. Dit betekent dat een je een occasion uit 2020 of ouder nog 5 jaar lang voor een bijtelling van 8% kunt rijden (tot een maximale cataloguswaarde van € 45.000). (2021: 12% / € 40.000; 2022: 16% / € 35.000)  Zijn de 60 maanden voorbij, dan wordt er na afloop het percentage opnieuw vastgesteld aan de hand van de bijtellingsregels die op dat moment gelden.
  • De bijtellingsregels voor auto’s op grijs kenteken met privégebruik zijn gelijk aan de bijtellingsregels voor andere auto’s. Wanneer de auto uitsluitend zakelijk wordt ingezet geldt de bijtelling niet. Maken meerdere werknemers gebruik van een bestelauto voor privégebruik? Dan wordt het een uitdaging om bijtellingsregels individueel toe te passen. Het afkopen van de bijtelling is dan misschien een interessante optie.

Hulp nodig?

Heb je meer vragen over de bijtelling? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*