Wat is bijtelling?

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Er is sprake van bijtelling wanneer je met jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 kilometers maakt voor privédoeleinden. Deze kilometers worden door de fiscus namelijk gezien als een vorm van inkomen waar je belasting over moet betalen. Dit gaat als volgt te werk: een percentage van de cataloguswaarde van je auto wordt bij je belastbare inkomen opgesteld, waardoor je meer belasting betaald.

 

wat is bijtelling

Rittenadministratie verplicht?

Gebruik je je zakelijke auto niet of nauwelijks voor privédoeleinden, dan hoef je dus geen bijtelling te betalen. Om dit aan te kunnen tonen houden de meeste ondernemers een rittenadministratie bij. Hierin wordt elke rit die met de zakelijke auto wordt gemaakt geregistreerd. Uit een arrest van de Hoge Raad blijkt dat het bijhouden van een rittenadministratie niet is verplicht. Toch adviseert de Belastingdienst om dit wel te doen. Houd je je ritten niet bij, dan heb je geen enkel bewijs om aan te tonen dat je je zakelijke auto niet of nauwelijks privé gebruikt. Dit kan leiden tot gedoe met de fiscus.

Hoe hoog is de bijtelling?

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van een aantal aspecten. Zo ligt het er bijvoorbeeld maar net aan wat voor auto je rijdt, of beter gezegd, hoeveel CO2 je auto uitstoot. Voor auto’s die in 2021 voor het eerst op naam worden gezet, zijn er twee geldende percentages:

  • Volledig elektrische auto’s en waterstofauto’s betalen 12% bijtelling.
  • Alle andere voertuigen betalen 22% bijtelling.

Heb je een auto met een hybride aandrijving, dan telt deze niet meer voor het lage tarief. Daarover betaal je dus 22%. Heb je een volledig elektrische auto, dan betaal je in principe 12% bijtelling tot € 40.000 van de catalogusprijs. Over de meerwaarde dien je weer 22% te betalen.

Uitzonderingen

Voor bestelauto’s die op diesel rijden gelden in principe dezelfde regels als voor personenauto’s. Toch zijn hierop wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als een bestelbus compleet is ingericht voor goederenvervoer. Het gaat hier om bedrijfswagens die enkel een chauffeursstoel hebben. Let op: je moet hier wel een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ voor indienen. Bestelauto’s met dubbele cabines vallen buiten deze regeling.

Hulp nodig?

Heb je meer vragen over de bijtelling? Of wil je informatie over een van onze andere diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Neem nu contact op met ons administratiekantoor in Amsterdam door te bellen naar +31 (0)20 330 8785 of een mail te sturen naar amsterdam@axp.nl of met ons administratiekantoor in Rotterdam via +31 (0)10 492 1075 of via rotterdam@axp.nl en maak geheel vrijblijvend een afspraak.