Wat is de startersaftrek?

Neem contact op

Wat is startersaftrek?

Als startende ondernemer maak je vaak veel extra kosten. Om je enigszins op weg te helpen, is er de startersaftrek. Deze aftrekpost is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Met de startersaftrek hoef je in de eerste jaren dat het bedrijf bestaat minder belasting te betalen. Je kunt de startersaftrek maximaal drie keer in de eerste vijf jaar krijgen.

Ondernemers betalen belasting over de winst die ze maken. Er zijn een aantal aftrekposten, speciaal voor zelfstandigen, om het ondernemerschap te stimuleren. Deze aftrekposten mogen ondernemers van hun winst aftrekken, zodat de winst – en daardoor ook de belasting die erover moet worden betaald – minder is. Een belangrijke aftrekpost, is de zelfstandigenaftrek. Starters mogen dit verhogen met de startersaftrek. Het is dus belangrijk om te weten dat je deze twee niet los van elkaar kunt zien.

wat is startersaftrek

De startersaftrek bedraagt een vast bedrag van €2.123. In de eerste vijf jaar dat jouw onderneming bestaat mag je in totaal drie keer deze aftrek toepassen. Dit bedrag mag je dus extra van je winst aftrekken. Dit scheelt een hoop, aangezien het bedrag waarover je belasting moet betalen een stuk lager wordt. De zelfstandigenaftrek kun je altijd toepassen, maar is dus drie keer in de eerste vijf jaar te verhogen met €2.123.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet er worden voldaan aan een aantal voorwaarden:

  • Je komt in aanmerking voor zelfstandigenaftrek.
  • In de afgelopen 5 jaar was je minimaal 1 jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.
  • Je hebt de afgelopen 5 jaar niet meer 2 keer gebruik gemaakt van de zelfstandigenaftrek.
  • Er was in het kalenderjaar of in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen sprake van een geruisloze terugkeer uit een B.V.

Hulp nodig?

Heb je vragen over de startersaftrek? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*