Wat is zelfstandigenaftrek?

Neem contact op

Ben je een (startende) ondernemer en heb je een eenmanszaak? In de wet inkomstenbelasting zijn enkele bijzondere aftrekposten opgenomen voor ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Met dit soort aftrekposten hoef je minder belasting te betalen. In onze AXPEDIA leggen we je graag uit hoe het in z’n werk gaat!

Wat is zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers. Deze aftrek houdt in dat je een bedrag mag aftrekken van je winst en zo minder belasting hoeft te betalen. Let op: je mag dit niet zomaar doen! Er zitten namelijk verschillende voorwaarden aan verbonden.

wat is zelfstandigenaftrek

Wanneer kom je in aanmerking voor de deze aftrek?

Om in aanmerking te komen voor de aftrekpost moet je voldoen aan de volgende twee voorwaarden:

  • Voor de Belastingdienst moet je ondernemer zijn.
  • Je moet voldoen aan het zogenaamde urencriterium. Dit wil zeggen dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming besteedt.

Hoe werkt de zelfstandigenaftrek?

Ben je dus ondernemer en haal je het vastgestelde aantal uren, dan mag je gebruikmaken van deze aftrekpost.

In 2024 bedraagt de aftrek voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen €3.750. In 2023 was dit nog € 5.030. De zelfstandigenaftrek werd al in stappen afgebouwd, maar in het afgelopen jaar heeft het kabinet besloten dit versneld te doen. Het kabinet bouwt snel af, waardoor deze al in 2026 €1.200 betreft en in 2027 nog verder verlaagd wordt naar €900.

Verrekenen niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Is jouw winst te laag om de zelfstandigenaftrek helemaal te gebruiken?
Dan kun je het bedrag dat je niet hebt gebruikt (de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek) verrekenen in de volgende 9 jaar.
De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Toepassen van de zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek komt terug bij jaarlijkse belastingaangifte. Je geeft hier onder meer aan wat je inkomen in het afgelopen jaar is geweest. Door het toepassen van deze aftrek verlaag je de winst die je hebt gemaakt – dus je inkomen – en zo hoef je minder belasting te betalen.

Zelfstandigenaftrek & Startersaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met een startersaftrek van € 2.123 in de volgende situatie:

  • Je had in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen onderneming.
  • Je maakte in die periode niet meer dan 2 keer gebruik van de zelfstandigenaftrek.

De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet als je in aanmerking komt voor de startersaftrek. Als je in aanmerking komt voor de startersaftrek, heb je recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek.

Hulp nodig?

Wil je nog meer informatie over de zelfstandigenaftrek? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*