Wat is een fiscale eenheid?

Neem contact op

Wat is een fiscale eenheid?

Een fiscale eenheid bestaat uit een groep ondernemers die voor de belastingheffing als 1 belastingplichtige wordt gezien. Op juridisch gebied blijven de ondernemingen van elkaar gescheiden, maar gezamenlijk profiteren ze van diverse fiscale voordelen. Een voorbeeld hiervan is dat de Belastingdienst geen omzetbelasting meer berekent, aangezien er slechts sprake is van 1 belastingplichtige. Daarnaast tellen de winsten en verliezen van de deelnemende ondernemingen bij elkaar op en wordt er belasting gerekend over het groepsresultaat.

fiscale eenheid

Voorwaarden

Om je bv’s een fiscale eenheid te laten vormen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Het moederbedrijf dient voor 95% juridisch en economisch eigenaar te zijn van het aandelenkapitaal van de dochterondernemingen.
  • De boekjaren moeten voor alle vennootschappen hetzelfde zijn.
  • Alle vennootschappen hanteren op dezelfde wijze de winstbepalingsregels.
  • Nederland is de vestigingsplaats van alle vennootschappen.

Je kunt met elke rechtsvorm een eenheid te vormen, mits minstens 1 bv, cv, stichting of vereniging deel uitmaakt van de fiscale eenheid. Een eenheid met alleen natuurlijke personen, als een eenmanszaak, maatschap vof of man/vrouw-firma is niet mogelijk.

Voordelen van een fiscale eenheid

  • Je hoeft slechts 1 aangifte vennootschapsbelasting in te dienen.
  • De verrekening van verliezen en winsten gebeurt onderling.

Nadelen van een fiscale eenheid

  • Je kunt slechts 1 keer gebruik maken van het 15% tarief voor vennootschapsbelasting. Het tarief over het deel van de winst boven de € 200.000 is 25%. Wanneer je dus meerdere bv’s bezit waarbij de winst lager is dan € 240.000 draag je meer belasting af.
  • Alle bv’s zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de totale belastingschuld van de eenheid.

Het vaststellen van de eenheid

Het is mogelijk om door de Belastingdienst de fiscale eenheid van je ondernemingen vast te stellen, maar dit kan ook op initiatief van het belastingkantoor waar je onder valt. Je krijgt van de Belastingdienst een beschikking waarin staat of je ondernemingen een fiscale eenheid vormen. Je kunt echter ook handelen alsof er sprake is van een eenheid, dus zonder beschikking. Hierbij moet je uiteraard nog wel voldoen aan de voorwaarden die gelden voor het vormen hiervan.

Hulp nodig?

Heb je nog meer vragen over dit onderwerp? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*