Wat is giftenaftrek?

Neem contact op

Wat is giftenaftrek?

Je komt in aanmerking voor de giftenaftrek als je als donateur geeft aan een goed doel die door de Belastingdienst is aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dit wil zeggen dat de Belastingdienst – onder voorwaarden – meebetaald aan je schenkingen. Maak je slim gebruik van dit belastingvoordeel, dan kun je ervoor kiezen om zelf meer over te houden of het voordeel mee te schenken.

Voor particulieren zijn er twee soorten aftrekbare schenkingen. Afhankelijk van de vorm, mag je deze geheel of gedeeltelijk in aftrekken op het belastbaar inkomen.

giftenaftrek

Volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Periodieke giften of lijfrenteschenkingen zijn volledig aftrekbaar. De basis hiervan is dat je een overeenkomst sluit met een ANBI, waarbij je zelf verplicht bent om een minimale periode van vijf jaar een jaarlijks vast bedrag te schenken. Vanaf 2014 is het voor de donateur zelf en het goede doel mogelijk om deze overeenkomst op te stellen, maar dit kan ook via een notaris of door middel van een modelovereenkomst van de Belastingdienst.

Niet of beperkt aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Voor de aftrek van ‘gewone giften’ geldt een drempelbedrag en een maximum afhankelijk van je inkomen. Wanneer je meer betaalt dan het drempelbedrag dan mag je dit aftrekken, maar je mag niet meer aftrekken dan het maximum. Het totaal van je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 – zonder persoonsgebonden aftrek – is je drempelinkomen. Heb je een fiscaal partner, dan moet je het inkomen en de giften bij elkaar optellen. Het aftrekbare bedrag mag je onderdeling verdelen, zolang het totaal maar 100% is.

Voorwaarden

Om de giften te mogen aftrekken, moet je aan enkele voorwaarden  voldoen:

  • De organisatie waaraan je de gift doet, dient geregistreerd te staan als: een algemeen nut beogende instelling (ANBI), een culturele ANBI of een steunstichting SBBI. Bij de Belastingdienst kun je checken of een organisatie als (culturele ANBI) aangemerkt mag worden.
  • Je geeft de gift op vrijwillige basis.
  • Er wordt geen tegenprestatie geleverd vanuit de organisatie die de gift ontvangt.
  • Je kunt op papier aantonen dat je de gift heeft gedaan.

Hulp nodig?

Heb je meer vragen over de giftenaftrek? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*