Wat is goodwill?

Neem contact op

De meerwaarde van een onderneming

Goodwill staat voor een waardebepaling van een onderneming. Het is een belangrijke factor, bijvoorbeeld wanneer je je bedrijf wilt verkopen. Waar je bedrijfsonderdelen, zoals de inventaris en voorraad, precies kan berekenen, gaat dit niet op voor goodwill. Een bedrijf is immers meer dan alleen bezittingen.

Wat is goodwill?

Verkoop je je bedrijf, dan zit hier vaak een bepaalde meerwaarde aan. Deze meerwaarde noemen we goodwill. Het draait hier om de marktwaarde en bijzondere kwaliteiten die een onderneming heeft opgebouwd. Denk aan:

  • Naamsbekendheid;
  • Imago;
  • Goed personeel;
  • Bedijfslocatie;
  • Groot marktaandeel;
  • Octrooien.

Deze factoren zorgt voor extra winst, maar het precieze bedrag hiervan is niet vast te leggen.

wat is goodwill

Ondernemingsgoodwill

Bij ondernemingsgoodwill gaat het om de onderneming zelf. Het kan hier gaan om een geheim recept, innoverende technologie, een goede organisatie of een goede bedrijfslocatie. Door deze bijzondere/goede omstandigheden maakt de onderneming structureel meer winst. Deze vorm  is goed beschermd na een bedrijfsovername. In tegenstelling tot persoonlijke goodwill, is dit een betrouwbaardere en vaste vorm. Dat komt doordat het makkelijker over ter dragen is en minder snel verdwijnt.

Persoonlijke goodwill

Persoonlijke goodwill is goodwill die jij als ondernemer zelf draagt. Je kunt bijvoorbeeld een bijzondere talent hebben of een goede band hebben met je klanten. Het risico bestaat dat bij een bedrijfsoverdracht de klantrelaties komt te vervallen door verandering van eigenaar.

Om die reden is het van belang dat de opvolger een bekend gezicht is binnen en buiten het bedrijf. Dit is vaak het geval bij familiebedrijven. De koper van je bedrijf moet in ieder geval ruim de tijd krijgen om zich goed in te werken en zijn talent te ontwikkelen tot het op hetzelfde niveau als de huidige ondernemer ligt.

Earn-out regeling

Bij een koopovereenkomst kun je ervoor kiezen om een earn-out regeling af te spreken. Dit wil zeggen dat de koper een gedeelte van de goodwill direct betaalt. Op basis van de resultaten wordt er bekeken in hoeverre het restant nog betaald moet worden. Mochten deze resultaten tegenvallen, dan hoeft de koper dit niet meer te voldoen.

Hulp nodig?

Heb je nog verdere vragen over goodwill? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*