Wat is loonheffing?

Neem contact op

Wat is loonheffing?

Over je bruto inkomen betaal je belastingen en premies. Loonheffing is de verzamelnaam voor alle belastingen en premies die worden ingehouden. Na aftrek van de loonheffing en eventuele andere heffingen zoals de pensioenbijdrage, heb je het netto salaris.

De loonheffing bestaat uit de volgende vier onderdelen:

Loonbelasting
De loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Dit wordt door de overheid gebruikt om zaken als onderwijs, zorgkosten en nieuwe wegen te betalen.

Premie volksverzekeringen
Deze zijn gereserveerd voor de financiële gevolgen van ouderdom, overlijden, bijzondere ziektekosten of kinderen. Je kunt hierbij denken aan AOW en AKW.

wat is loonheffing

Premie werknemersverzekeringen
Werknemersverzekeringen zijn gereserveerd voor werknemers die te maken krijgen met de financiële gevolgen van ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Voorbeelden hiervan zijn de WIA en WW.

Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet
Deze bijdrage zorgt ervoor dat de hoge zorgkosten voor iedereen betaalbaar blijven.

De loonheffing wordt ingehouden op het bruto salaris, vakantiegeld, overuren, een dertiende maand en een auto van de zaak. Vrij van loonheffing zijn de reiskostenvergoeding, studiekosten en maaltijden.

Loonheffing korting

De Belastingdienst biedt een korting op de te betalen belasting. Dit heet loonheffingskorting. Het gaat hierbij om een combinatie van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De hoogte is afhankelijk van je inkomen en leeftijd. Gemiddeld bedraagt het zo’n € 540 per maand.

Loonheffingskorting toepassen of niet?

Een werknemer kan ervoor kiezen om de loonheffingskorting niet toe te passen. Het nettoloon valt dan lager uit. Maar daarentegen wordt de totale som van de loonheffingskorting in een keer uitgekeerd tijdens de jaarlijkse belastingaangifte. Er zijn ook gevallen waarin een werknemer de loonheffing bij twee werkgevers laat toepassen. In dat geval moet er een flink bedrag worden terugbetaald, aangezien er teveel korting is verleend.

Hulp nodig?

Heb je nog verdere vragen over loonheffing of de loonheffingskorting? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*