Wat is SLIM Subsidie?

Neem contact op

Ook dit jaar is voor het MKB weer de subsidieregeling SLIM beschikbaar. SLIM staat voor Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Met deze regeling wil het kabinet leren en ontwikkelen meer ondersteunen. Voor wie is de subsidieregeling precies bestemd, wat houdt de regeling in en wat zijn de drie tijdvakken?

Voor wie is de subsidieregeling SLIM bestemd?

De volgende drie groepen mogen van de subsidieregeling gebruik maken:

  • MKB bedrijven
  • Samenwerkingsverbanden in het MKB
  • Grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie
Wat is SLIM subsidie?

Wat is het doel van de subsidie?

MKB bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor de volgende 4 activiteiten:

  • Doorlichting onderneming. De veranderingen op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld automatisering, robotisering en digitalisering hebben mogelijk invloed op de benodigde kennis, vaardigheden en organisatie-structuur van jouw bedrijf. Voor de strategische planning van jouw bedrijf, kan het nuttig zijn om eens in de zoveel tijd inzichtelijk te krijgen wat deze veranderingen betekenen voor de organisatie en de medewerkers. Als ondernemer kan je een subsidie aanvragen om een externe adviseur in te schakelen om het bedrijf door te laten lichten en een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken, waar je bedrijf vervolgens direct mee aan de slag kan.
  • Loopbaan- en ontwikkeladviezen voor werknemers. Om een leerrijke werkomgeving te creëren is het belangrijk om aandacht te hebben voor de loopbaan van je personeel. Welke wensen, ambities en mogelijkheden hebben jouw medewerkers? Hoe kun je hier als ondernemer samen met de medewerker op inspelen? Om op deze vragen een antwoord te krijgen, kan je als ondernemer subsidie ontvangen om loopbaan of ontwikkeladviezen te verkrijgen voor de medewerkers in jouw organisatie.
  • De regeling biedt ook ruimte voor initiatieven gericht op methoden die werknemers aanmoedigen in hun ontwikkeling: Je kunt een subsidie aanvragen voor de kosten van het invoeren van een periodiek ontwikkelgesprek. Denk hierbij aan een adviesgesprek met een externe adviseur over hoe je een dergelijk systeem het beste kan invoeren in het bedrijf en over hoe dit ontwikkelgesprek het beste kan worden gevoerd.
  • Derde leerweg. Dat is een maatwerktraject voor volwassenen met werkervaring. Maar ook voor werkzoekenden en werknemers die een carrièreswitch willen maken. Daarom kan bij-, op- of omscholing van huidige werknemers of juist van werkzoekenden hard nodig zijn. Het aanbieden van een praktijkleerplaats in jouw bedrijf voor het behalen van een mbo-diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring in de derde leerweg kan dan een manier zijn om hierin te voorzien.

Meer informatie is ook hier beschikbaar.

Subsidiebedragen en tijdvakken

Voor MKB bedrijven geldt een maximum subsidiebedrag van € 24.999,-. Er geldt een eigen bijdrage maar het subsidiepercentage kan oplopen tot 80% van de subsidiabele kosten.

Voor samenwerkingsverbanden kan de subsidie oplopen tot maximaal € 500.000,-. Voor het grootbedrijf uit de horeca of recreatiesector geldt een maximum subsidiebedrag van € 200.000.

De tijdvakken voor de subsidie zijn in 2024:

MKB bedrijf:   van 1 maart t/m 28 maart en van 1 september t/m 26 september

Voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijf is de subsidieregeling zijn de aanvraag tijdvakken voor 202 nog niet bekend.

Subsidieaanvragen worden behandeld  op volgorde van binnenkomst. Bij overtekening van het budget vindt loting plaats.

Hulp nodig?

Heb je meer vragen over solvabiliteit? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*