Wat is solvabiliteit?

Neem contact op

Als ondernemer is het belangrijk om inzicht te hebben in de cijfers. Je wilt immers weten hoe het met je bedrijf gesteld is. Je kunt dit in kaart brengen door verschillende financiële berekeningen te maken. Solvabiliteit is hier een van, maar wat heb je hier precies aan?

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit is een begrip waarmee je de financiële gezondheid van je bedrijf aangeeft. Het geeft een verhouding aan tussen de hoeveelheid eigen vermogen en vreemd vermogen in je bedrijf. Ofwel: hoeveel heb je zelf geïnvesteerd en hoeveel heb je geleend bij kredietverstrekkers. Bestaat je bedrijf voor een groot deel uit vreemd vermogen, dan is het moeilijker om nieuwe financiering aan te trekken. Dit komt doordat de bank meer risico loopt. Stel dat je bedrijf failliet gaat, dan zijn er minder eigen bezittingen beschikbaar die kunnen worden gebruikt om de schuld aan de bank terug te betalen.

wat is solvabiliteit

Waarvoor gebruik je solvabiliteit?

Het kan zijn dat je een nieuwe investering wilt doen, maar dat je niet de middelen hebt om dit uit eigen zak te betalen. In dat geval vraag je een lening aan. De geldverstrekker zou dan willen weten hoe de balans tussen je eigen vermogen en het vreemde vermogen eruit ziet. Het is belangrijk om te weten of je in staat bent om op korte of lange termijn de schulden af te betalen. Hiervoor kan solvabiliteit worden ingezet.

Hoe bereken ik mijn solvabiliteit?

Solvabiliteit geeft de verhoudingen tussen eigen vermogen en vreemd vermogen weer. Dit kun je berekenen door middel van de volgende formules:

  • Eigen vermogen / Vreemd vermogen * 100%
  • Totale bezittingen / Vreemd vermogen * 100%
  • Eigen vermogen / Totale bezittingen * 100%

De uitkomst van alle formules wordt ook wel solvabiliteitsratio of solvabiliteitspercentage genoemd.

Norm

De norm waaraan de solvabiliteit van je bedrijf moet voldoen verschilt per branche. Echter wordt een algemene norm aangehouden tussen de 25% en 40%. Wanneer je hier tussen valt, kun je aannemen dat je bedrijf financieel gezond is. Let wel op, dit is niet de enige ratio waar je dit op dient te baseren. Je dient ook de kijken naar de liquiditeit en rentabiliteit van je bedrijf.

Hulp nodig?

Heb je meer vragen over solvabiliteit? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*