Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

Neem contact op

Als u gebruik maakt van de kleineondernemersregeling, profiteer je van een btw-vrijstelling. Verwacht je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan kom je in aanmerking voor de KOR.

Wat is de kleineondernemersregeling (KOR)?

De KOR is speciaal in het leven geroepen om kleine ondernemers bij te staan. Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, dan hoef je geen btw af te dragen. In dat geval vermeld je geen btw meer op je facturen. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je geen aangifte omzetbelasting meer hoeft te doen. Het nadeel van de KOR is dat je geen btw kunt aftrekken.

wat is de kleineondernemersregeling

Wijziging KOR

De criteria voor de KOR zijn sinds 2020 veranderd. Eerst was het zo dat je in aanmerking kwam voor de KOR als je minder dan € 1.883 btw per jaar moest betalen. Sinds 2020 gaat het echter om je omzet. Dus verwacht je een maximale omzet van € 20.000 per jaar te hebben, dan mag je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling. De regeling geldt niet alleen voor natuurlijke personen, maar ook voor onder meer verenigingen, bv’s en stichtingen.

Voorwaarden

Voldoe jij aan de voorwaarden, dan kun je je aanmelden voor de nieuwe KOR:

  • Voor de btw ben je ondernemer. Voer je zelfstandig een beroep/bedrijf uit, dan ben je een btw-ondernemer.
  • Je bedrijf is gevestigd in Nederland of je hebt hier een vaste inrichting.
  • Per kalenderjaar heb je een maximale omzet van € 20.000.

Hoe werkt de KOR?

Denk jij dat je recht hebt op de kleineondernemersregeling? Dan wil je vast weten voor hoeveel voordeel je in aanmerking komt. Om hoeveel belastingvermindering het gaat, dat is afhankelijk van het btw-bedrag dat je aan de Belastingdienst moet betalen als je gebruikt maakt van de regeling.

Afwijkingen

Het is goed om te weten dat er voor sommige beroepen, sectoren en diensten afwijkende regels gelden. Wanneer je werkzaam bent als veehouder, importeur of landbouwer, kunnen er andere regels op jouw situatie van toepassing zijn. Houd daarom ook altijd goed de informatie voor jouw branche in de gaten!

Hulp nodig?

Heb je vragen over de kleineondernemersregeling? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*