Wat is liquiditeit?
Evenals rentabiliteit en solvabiliteit, is liquiditeit een begrip waarmee je de financiële gezondheid van je bedrijf in kaart brengt. Je kunt hiermee aangeven in hoeverre je bedrijf aan toekomstige betalingsverplichtingen kan voldoen. Liquiditeit betekent ook wel de snelheid waarmee je als onderneming je rekeningen op korte termijn kan betalen.
Soorten liquiditeitsratio’s
Liquiditeit is er in twee vormen, namelijk dynamisch en statisch.
Dynamische liquiditeit
Het berekenen van hoe je geldstroom zich in een bepaalde periode verhoudt tot de uitgaande geldstroom doe je met de dynamische liquiditeit. In de meeste gevallen doe je dit voor de toekomst. Je begint met het maken van een liquiditeitsbegroting. Dit doe je om te schatten hoeveel geld er in die periode binnen zal komen en er weer uit zal gaan. Door deze cijfers met elkaar te vergelijken, weet je precies of je in die periode aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Belangrijke onderdelen van een liquiditeitsbegroting zijn:
- Grote periodieke facturen, denk aan de huur.
- Vakantieperiodes met weinig of geen omzet.
- Betaaltermijnen van klanten.
- Omzetbelasting en pensioenvoorzieningen.
Inzicht
Wanneer je binnen de norm valt, is je bedrijf op het gebied van liquiditeit financieel gezond te noemen. Echter dien je ook te kijken naar de solvabiliteit en rentabiliteit.
Statische liquiditeit
Statische liquiditeit geeft aan of je bedrijf middels vlottende activa, zoals voorraden, kastegoeden en vorderingen, aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Vlottende activa staat echter niet direct gelijk aan geld. Voorraden zul je eerst moeten verkopen en je debiteuren zullen aan hun betalingsverplichtingen moeten voldoen. Daarom kun je je liquiditeitsratio op verschillende manieren benaderen.
- Current ratio: Bij de current ratio kijk je naar je totale vlottende activa ten opzichte van het totaal van je korte termijn schulden. Deze deel je door elkaar. De gewenste uitkomst ligt ergens tussen 1 en 2. Wanneer de uitkomst lager is dan 1 zijn er niet voldoende middelen beschikbaar om aan je schulden te voldoen. Wanneer de uitkomst hoger is dan 2 zijn er teveel middelen beschikbaar. Dit kun je beter gebruiken om te investeren in je bedrijf.
- Quick ratio: Zoals eerder genoemd dien je je voorraden eerst te verkopen, voor je geld tot je beschikking hebt ten behoeve van het afbetalen van de schulden. Daarom kun je er voor kiezen de voorraden niet mee te nemen in de berekening. Je brengt de waarde van de voorraden in mindering op je totale vlottende activa en deelt dit door het totaal van je korte termijnschulden. Opnieuw is de norm hier: een uitkomst tussen 1 en 2.
- Nettowerkkapitaal: Bij het nettowerkkapitaal is de uitkomst geen verhouding, maar een bedrag. Dit bedrag geeft aan hoeveel geld er over blijft, nadat is voldaan aan de korte termijnschulden. Hiervoor breng je de korte termijnschulden in mindering op het totaal van de vlottende activa.
Hulp nodig?
Heb je nog verdere vragen? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.
Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam
Contact met ons advies en administratiekantoor in Rotterdam
Liever teruggebeld worden?
Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.
"*" geeft vereiste velden aan