Ondernemingsvormen
Wanneer je een onderneming begint, dien je een ondernemingsvorm te kiezen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Welke van de ondernemingsvormen je kiest heeft invloed op verschillende factoren, zoals aansprakelijkheid en fiscale aspecten.
Meer weten over een bepaalde ondernemingsvorm? Klik op onderstaande link om direct naar die specifieke ondernemingsvorm te gaan:
Eenmanszaak
Een eenmanszaak is een onderneming, welke eigendom is van één persoon. Deze persoon is als enige verantwoordelijk voor de onderneming en heeft de dagelijkse leiding. Bij een eenmanszaak ben je aansprakelijk op zowel je zakelijk als privé vermogen. De winst die de onderneming maakt vormt je inkomen en hier draag je inkomstenbelasting over af.
Voordelen
- Omdat je de enige verantwoordelijke bent, kunnen besluiten snel genomen worden.
- De winst die de onderneming maakt, kun je zakelijk en privé gebruiken.
Nadelen
- Je bent privé aansprakelijk voor de schulden die je binnen jouw onderneming maakt.
- De continuïteit van je bedrijf is moeilijk te waarborgen. Daarom kan het lastiger zijn om financiering te verwerven.
Vennootschap Onder Firma (VOF)
In tegenstelling tot een eenmanszaak, start je bij een VOF een onderneming met meerdere personen. Ook hier ben je privé aansprakelijk voor de schulden. Iedere vennoot is hoofdelijk aansprakelijk. Dit houdt in dat ieder voor 100% aan te spreken is voor de schulden die binnen de vennootschap worden gemaakt. De winst die de onderneming maakt vormt het inkomen voor de vennoten. Dit wordt vaak verdeeld in verhouding tot het geïnvesteerde vermogen. Over de winst dient inkomstenbelasting te worden betaald.
Voordelen
- De continuïteit van de onderneming is beter te waarborgen, waardoor het gemakkelijker is om financiering te verwerven.
- Het vermogen van de onderneming is vaak groter dan bij een eenmanszaak.
Nadelen
- Iedere vennoot is hoofdelijk aansprakelijk op zowel zijn zakelijk als privé vermogen.
- Besluiten komen minder snel tot stand, omdat de belangen van meerdere partijen vertegenwoordigd moeten worden.
Besloten Vennootschap (BV)
Een BV is een rechtsvorm waarvan het eigendom toebehoort aan de aandeelhouders. De dagelijkse leiding is in handen van de directie. Dit zijn vaak de grootste aandeelhouders. Bij een BV is het bekend wie de aandelen bezitten, omdat dit notarieel is vastgelegd. Daarnaast is er over het algemeen niemand privé aansprakelijk, mits er geen sprake is van wanbeleid. De winst die de onderneming maakt wordt uitgekeerd in de vorm van dividend aan de aandeelhouders. Ook kan deze toegevoegd worden als winstreserve aan het eigen vermogen van de BV. Over de winst draagt de BV vennootschapsbelasting af.
Voordelen
- Niemand is aansprakelijk op zijn privévermogen.
- De continuïteit van de BV is verzekerd.
- Het is eenvoudig om vermogen aan te trekken.
Nadelen
- De kosten voor de oprichting van een BV liggen over het algemeen hoger, omdat dit via een notariële akte plaatsvindt.
- De eisen die aan de administratie verbonden zijn, zijn strenger. Tevens is er een jaarlijkse publicatieplicht van de jaarrekening.
Naamloze vennootschap (NV)
Ook bij een NV is het eigendom in handen van de aandeelhouders. Echter is de identiteit van deze aandeelhouders vaak onbekend, omdat deze niet op naam staan. Deze zijn vrij verhandelbaar op de beurs. De dagelijkse leiding komt opnieuw voor de rekening van de directie. Bij een NV is niemand privé aansprakelijk. Slechts bij wanbeleid kan de directie aansprakelijk worden gesteld. De winst wordt ook bij een NV uitgekeerd in de vorm van dividend of toegevoegd aan de winstreserve binnen het eigen vermogen. Tevens kan er voor de aandeelhouders koerswinst worden behaald door het verhandelen van de aandelen. Over de winst betaalt de NV vennootschapsbelasting.
Voordelen
De voordelen van een NV zijn hetzelfde als bij de BV. Het verschil is dat het bij een NV nog gemakkelijker is om kapitaal te verkrijgen.
Ook de nadelen zijn hetzelfde als bij de BV. Echter zijn de eisen voor de administratie en publicatie van de jaarrekening nog strenger.
Hulp nodig?
Heb je nog verdere vragen over de verschillende ondernemingsvormen? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.
Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam
Contact met ons advies en administratiekantoor in Rotterdam
Liever teruggebeld worden?
Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.
"*" geeft vereiste velden aan