Wat is zelfstandigenaftrek?

Neem contact op

Ben je een (startende) ondernemer en heb je een eenmanszaak? In de wet inkomstenbelasting zijn enkele bijzondere aftrekposten opgenomen voor ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Met dit soort aftrekposten hoef je minder belasting te betalen. In onze AXPEDIA leggen we je graag uit hoe het in z’n werk gaat!

Wat is zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers. Deze aftrek houdt in dat je een bedrag mag aftrekken van je winst en zo minder belasting hoeft te betalen. Let op: je mag dit niet zomaar doen! Er zitten namelijk verschillende voorwaarden aan verbonden.

wat is zelfstandigenaftrek

Wanneer kom je in aanmerking voor de deze aftrek?

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet je voldoen aan de volgende twee voorwaarden:

  • Voor de Belastingdienst moet je ondernemer zijn.
  • Je moet voldoen aan het zogenaamde urencriterium. Dit wil zeggen dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming besteedt.

Hoe werkt de zelfstandigenaftrek?

Ben je dus ondernemer en haal je het vastgestelde aantal uren, dan mag je gebruikmaken van deze aftrekpost.

De overheid is al langer bezig met het afbouwen van dit voordeel voor zelfstandigen, onder meer om de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen. Tot en met 2027 wordt de zelfstandigenaftrek jaarlijks met € 360 verlaagd, en in 2028 zakt de aftrek met € 390. Vanaf 2029 gaat er dan nog jaarlijks € 110 vanaf, waardoor de de aftrek uiteindelijk in 2036 op € 3.240 uitkomt.

2021 2022 2023 2036
€ 6.670 € 6.310 € 5.950 € 3.240

Verrekenen niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Is jouw winst te laag om de zelfstandigenaftrek helemaal te gebruiken?
Dan kun je het bedrag dat je niet hebt gebruikt (de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek) verrekenen in de volgende 9 jaar.
De winst moet in die jaren dan wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek in die jaren.

Voorbeeld

In 2021 is de winst vóór zelfstandigenaftrek € 4.500. Je hebt recht op een zelfstandigenaftrek van € 6.670. De zelfstandigenaftrek mag echter niet hoger zijn dan de winst. De zelfstandigenaftrek is dus beperkt tot € 4.500.
De winst na zelfstandigenaftrek is € 0.
Je hebt dan in 2021 een niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek
van € 6.670 – € 4.500 = € 2.170.

Toepassen van de zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek komt terug bij jaarlijkse belastingaangifte. Je geeft hier onder meer aan wat je inkomen in het afgelopen jaar is geweest. Door het toepassen van deze aftrek verlaag je de winst die je hebt gemaakt – dus je inkomen – en zo hoef je minder belasting te betalen.

Hulp nodig?

Wil je nog meer informatie over de zelfstandigenaftrek? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.
Naam*