Wat is Mkb-winstvrijstelling?

Neem contact op

Als ondernemer heb je recht op MKB-winstvrijstelling. Je hebt er vast wel een keer van gehoord, maar wat is de MKB-vrijstelling precies en hoe pas je het toe? Op onze AXPEDIA lees je alles wat jij moet weten!

Wat is MKB-winstvrijstelling

Zoals bekend zijn er voor ondernemers verschillende regelingen waarmee ze geld kunnen besparen. Voorbeelden hiervan zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Hierbij hoort ook de MKB-winstvrijstelling. Door deze aftrekpost toe te passen, hoef je minder belasting te betalen. In 2024 is het percentage van de vrijstelling vastgesteld op 13,31% (was 14% in 2023).

wat is mkb-winstvrijstelling

Hoe werkt de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is een aanvulling op de ondernemersaftrek. Wil je gebruikmaken van deze vrijstelling, dan moet je dus eerst de ondernemersaftrek toepassen. Hierdoor verminder je de winst en voor de winst die je overhoudt, gebruik je de MKB-winstvrijstelling. Van deze overgebleven winst trek je 13,31 % af. Deze vrijstelling hoef je niet aan te vragen. De Belastingdienst past dit namelijk automatisch toe bij het doen van je inkomstenbelastingaangifte.

Voor wie is deze vrijstelling?

De winstvrijstelling is voor iedere ondernemer. Eerder moest je als ondernemer voldoen aan het het urencriterium. Dit wil zeggen dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je bedrijf moet hebben besteed, maar sinds 2010 is dit veranderd.

Hoe wordt de vrijstelling berekend

Om de hoogte van de vrijstelling te berekenen breng je eerst de ondernemersaftrek in mindering op de gemaakte winst. Onder ondernemersaftrek vallen de zelfstandigen- en de startersaftrek. Over de dan resterende winst mag u 14% aftrekken. Wanneer je onderneming verlies heeft gemaakt, pakt deze vrijstelling echter nadelig uit. Dit komt doordat het fiscale verlies dan kleiner wordt.

Hulp nodig?

Heb je nog verdere vragen over de MKB-winstvrijstelling? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*