Wat is persoonsgebonden aftrek?

Wat is persoonsgebonden aftrek?

Bij bepaalde uitgaven die je extra doet, heb je de mogelijkheid om dit als aftrekpost te gebruiken. Je mag dit aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Het persoonsgebonden aftrek is dus het totaal van alle ‘aftrekposten’ die je opgeeft bij de belastingaangifte.

Hulp nodig?
wat is persoonsgebonden aftrek

Welke uitgaven vallen onder de persoonsgebonden aftrek?

De Belastingdienst heeft een lijst gemaakt met alle uitgaven die je mag aftrekken van je inkomen. Heb je kosten gemaakt die je kunt terugvinden in deze lijst, dan vormt dat jouw persoonsgebonden aftrek. Onder deze aftrek vallen uitgaven als:

  • Hypotheek;
  • Reiskosten woon/werkverkeer;
  • Periodieke giften aan een goed doel;
  • Eenmalige giften aan een goed doel;
  • Uitgaven voor bepaalde zorgkosten;
  • Premies van lijfrenteproducten;
  • Partneralimentatie;
  • Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • Scholings- en studiekosten;
  • Kosten voor het onderhoud van een rijksmonument.
Vestiging AmsterdamVestiging Rotterdam

Hoe kunt u de persoonsgebonden aftrek verrekenen?

Wanneer je in een jaar te weinig inkomen hebt om alle geldende aftrekposten te kunnen verrekenen, dan verreken je de aftrek eerst met box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning), vervolgens met box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) en daarna met box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang). Lukt dat niet, dan kun je in latere jaren de aftrek alsnog verrekenen. Je opgebouwde restant blijft namelijk geldig.

Hoe weet je of je een restant hebt?

Wanneer je een restant persoonsgebonden aftrek hebt, dan staat dit op de definitieve aanslag van dat jaar. In je aangifte is het bedrag ook terug te zien in het jaar waarin het restant ontstond. Je kunt het bedrag ook zelf berekenen.

Wijziging tarief van aftrekpost per 2023

Het kabinet heeft de tarieven van de aftrekposten de afgelopen jaren verlaagd. Dit betekent dat over de aftrekposten per 2023 nog maximaal met het tarief van de eerste schijf (36,93%) kunnen worden afgetrokken, en niet meer met het tarief van de schijf waarin je belast wordt. In 2022 was het tarief reeds beperkt tot 40%.

Een voorbeeld:

Je hebt in 2023 een inkomen van €80.000 op jaarbasis, waardoor je inkomen in de hoogste schijf wordt belast (49,50%). Als je nu een persoonsgebonden aftrek hebt van €1.000, bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek, bespaar je daar in plaats van €495 (49,50% x €1.000) belasting per 2023 nog maar €369,30 (36,93% x €1.000) mee.

Hulp nodig?

Heb je nog verdere vragen? Of wil je wat meer weten over onze diensten? Bij AXP Adviseurs helpen we je graag! Maak geheel vrijblijvend een afspraak.

Contact met ons advies en administratiekantoor in Amsterdam

+31 0(20) 280 7050amsterdam@axp.nl
+31 (0)10 492 1075rotterdam@axp.nl

Liever teruggebeld worden?

Vul ons contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*