Alles wat je moet weten over het DGA-loon: Wanneer kun je een lager loon uitkeren?

dga salaris

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) heb je een belangrijke rol in het functioneren van je bv. Hierdoor kan je je eigen salaris vast te stellen, wat potentieel tot voordelen kan leiden. Om dit te voorkomen, is de gebruikelijkloonregeling in het leven geroepen. Deze regeling bepaalt dat een aanmerkelijkbelanghouder (AB-houder) die arbeid verricht voor zijn bv een loon ontvangt dat gebruikelijk is voor zijn werkzaamheden.

Wat is het minimum gebruikelijk loon?

Het gebruikelijk loon wordt minimaal vastgesteld op € 56.000. Dit bedrag geldt als referentiepunt voor het salaris van de DGA.

Omstandigheden voor een lager loon

Er zijn echter omstandigheden waarin het gebruikelijk loon lager mag uitvallen. Dit was tot 2023 het geval voor start-ups, ondernemingen in zwaar weer, of structureel verlieslatende ondernemingen. Ook part-time werkende DGA’s kunnen mogelijk aantonen dat een lager loon gebruikelijk is.

Voorwaarden voor een lager loon

Er zijn enkele condities waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een lager loon:

  • Er is één DGA aanwezig.
  • De omzet is minder dan €75.000.
  • Er zijn personeelskosten aanwezig.

Conclusie

Het DGA-loon is onderhevig aan regels en voorschriften om ervoor te zorgen dat de DGA een passend salaris ontvangt voor zijn werkzaamheden. Hoewel het minimum gebruikelijk loon is vastgesteld op € 56.000, zijn er situaties waarin een lager loon gerechtvaardigd kan zijn. De Belastingdienst oordeelt altijd of het verlagen van het gebruikelijk loon ook voor jouw onderneming van toepassing is. Het is belangrijk om de specifieke omstandigheden van de onderneming te overwegen en professioneel advies in te winnen om te bepalen of een lager loon passend is.

Heb je meer vragen over het DGA-loon of wil je advies op maat? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.