Cybersecurity – Hoe herken je een phishing mail?
Elk bedrijf is uniek, met zijn eigen doelen, uitdagingen en gevoelige gegevens. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de noodzaak om beschermd te worden tegen cyberaanvallen. Het digitale tijdperk heeft nieuwe deuren geopend voor ondernemingen, maar heeft ook nieuwe dreigingen met zich meegebracht.
Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen deze bedreigingen? Waar begin je? In een wereld waarin elke klik en elke gegevensoverdracht potentieel risico met zich meebrengt, delen we praktische inzichten en eenvoudige stappen om jouw bedrijf te beschermen. Van het herkennen van phishing-e-mails tot het implementeren van solide wachtwoorden, we nemen je mee door de basisprincipes van cybersecurity. In dit artikel leggen we uit hoe je een phishing mail herkent.
Phishing
Eerst en vooral, kijk goed naar de afzender. Zelfs als de naam van de afzender vertrouwd lijkt, kan het e-mailadres subtiel anders zijn dan normaal. Let vooral op vage of afgeleide versies van bedrijfsnamen. Controleer de domeinnaam achter het @-teken. Valse e-mails gebruiken vaak slimme trucs, zoals het vervangen van letters door cijfers, waardoor ze echt lijken.
Een andere aanwijzing voor een phishing-e-mail is de aanhef. Legitieme bedrijven kennen je achternaam en gebruiken deze in e-mails. Wees op je hoede als je algemene termen zoals ‘Geachte heer/mevrouw’ tegenkomt. Echte organisaties zijn meestal persoonlijker.
Phishing-e-mails vragen vaak om persoonsgegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen. Ze bevatten links die leiden naar valse websites of schadelijke software. Klik nooit zomaar op links in verdachte e-mails. Als je twijfelt, bel dan het bedrijf zelf op, maar gebruik nooit de contactgegevens in de e-mail. Dit beschermt je tegen het onbedoeld downloaden van schadelijke software. Daarnaast zetten de oplichters je onder druk. Ze stellen dat je abonnement afloopt of dat er een laatste herinnering is. Hierdoor geven ze je het idee dat je geen tijd meer hebt en in de haast neem je niet de tijd om goed te checken of het een legitieme mail is.
Ook links die gebruik maken van link-verkorters kunnen riskant zijn. Ze verbergen de echte URL, waardoor je niet zeker weet waar de link naartoe leidt. Wees extra voorzichtig met bijlagen, vooral zip- of rar-bestanden, omdat deze vaak schadelijke software bevatten. Als je een verwachte bijlage ontvangt, neem dan contact op met de afzender om te bevestigen voordat je deze opent.
Melding van Phishing
Ben je helaas toch het slachtoffer geworden van phishing? Het is belangrijk om dit te melden bij zowel de Fraudehelpdesk als bij de betreffende organisatie die onbedoeld betrokken is. Deze melding is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook om anderen en andere organisaties te beschermen. Veel banken hebben specifieke e-mailadressen waar je phishing-pogingen kunt rapporteren.
Benieuwd wat wij doen om jou gegevens te beschermen? Neem dan contact met ons op en wij staan je graag te woord.