Duurzaam Investeren met de ISDE subsidie: Een kans voor ondernemers

Duurzaam investeren met de ISDE subsidie

In de voortdurende zoektocht naar duurzame bedrijfspraktijken en milieuvriendelijke oplossingen, vormt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) een belangrijke pijler voor ondernemers. Deze subsidie biedt een waardevolle kans om te investeren in duurzaamheid, zoals (hybride) warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen en kleine windturbines.

Voor ondernemers betekent dit niet alleen een kans om kosten te besparen op energie, maar ook een mogelijkheid om bij te dragen aan een groenere planeet. Het benutten van de ISDE-subsidie is niet slechts een investering in de toekomst; het is een noodzakelijke stap richting een duurzamere en milieuvriendelijkere bedrijfsvoering.

Duurzaamheid staat centraal in de hedendaagse bedrijfsvoering, en de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) biedt zakelijke gebruikers een kans om hun productieprocessen, gebouwen of te verhuren woningen te verduurzamen. Let op: de subsidie voor zonnepanelen en kleine windturbines loopt nog tot en met 31 december 2023.

Voorwaarden subsidie

Om van deze subsidie te profiteren, dien je de aanvraag in voordat je de koopovereenkomst voor de duurzame maatregel sluit. Deze mogelijkheid staat open voor diverse zakelijke entiteiten, zoals rechtspersonen, maatschappen, stichtingen, vennootschappen onder firma (vof) en commanditaire vennootschappen (cv). Een geldig KVK-nummer is vereist, tenzij je een particuliere commerciële verhuurder bent die een warmtepomp of zonneboiler voor een huurpand aanschaft.

Belangrijk is dat de installatie van de duurzame maatregel in Nederland plaatsvindt en dat je deze binnen 24 maanden na de beslissing over de verlening van de subsidie in gebruik neemt. Verder, om te kunnen aantonen dat de subsidie daadwerkelijk gebruikt wordt voor de beoogde duurzame maatregel, zijn facturen en betaalbewijzen essentieel. Deze documenten, die de aanschaf en installatie door het bouwinstallatiebedrijf bevestigen, moet je kunnen aantonen voor de subsidie aanvraag,  Eenmaal toegekend, is het belangrijk om te onthouden dat de genomen maatregelen minstens één jaar in jouw eigendom moeten blijven én geïnstalleerd moeten blijven in of aan het betreffende pand of de woning. Deze verplichting treedt in werking vanaf de datum van de subsidievaststelling.

Belangrijk om te vermelden is ook dat je eenmaal gebruik kunt maken van deze subsidie en als je al fiscaal voordeel hebt verkregen binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA), je niet in aanmerking komt voor deze subsidie. Voor zakelijke gebruikers gelden er bij de ISDE andere aanvraagstappen dan voor particuliere gebruikers. De belangrijkste is dat je eerst de subsidie aanvraagt en dan het apparaat laat installeren.

Benieuwd wat de ISDE kan betekenen voor jouw onderneming? We staan voor je klaar! Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons team van professionals staat klaar om jou te adviseren over dit vraagstuk