Hoe het energielabel je hypotheek kan beïnvloeden

AXP Direct

Een recente verandering die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor huizenkopers, is de invloed van het energielabel op de maximale hypotheek die men kan krijgen.

Extra hypotheek voor energiezuinige woningen

Vanaf volgend jaar kunnen huishoudens die een energiezuinige woning kopen, een hogere hypotheek krijgen. Dit komt doordat eigenaren van energiezuinige woningen doorgaans een lagere energierekening hebben, wat betekent dat zij meer geld overhouden om hun hypotheek mee af te lossen. Volgens het Nibud-advies Hypotheeknormen 2024, dat onlangs aan de Tweede Kamer is aangeboden, zal het energielabel vanaf 2024 bepalend zijn voor de hoogte van de maximale hypotheek.

Koppeling tussen energielabel en hypotheekbedrag

De nieuwe standaard houdt in dat woningen met energielabels E, F of G nu de norm zullen vormen voor de maximale hypotheek. Tot nu toe gold deze norm voor woningen met een C-label. De verandering betekent dat eigenaren van energiezuinigere woningen (met bijvoorbeeld een A-label) kunnen profiteren van een inkomensonafhankelijk extra hypotheekbedrag. Dit bedrag kan oplopen tot €50.000 extra hypotheek voor een huis zonder energiekosten.

Verduurzamen van je woning

Daarnaast kunnen huishoudens ook een extra bedrag lenen om hun woning energiezuiniger te maken. Voorheen was dit bedrag niet hoger dan €9.000, maar vanaf 2024 wordt dit gedifferentieerd naar energielabel. Omdat woningen met een EFG-label vaak meer maatregelen nodig hebben om energiezuiniger te worden, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag extra lenen. Dit extra leenbedrag stijgt in 2024 naar €20.000 voor EFG-woningen.

Wat betekent dit voor jou?

Deze veranderingen kunnen grote voordelen bieden voor huizenkopers die investeren in energiezuinige woningen. Niet alleen kun je profiteren van lagere maandelijkse energiekosten, maar je kunt ook een hogere hypotheek krijgen om de aankoop of verduurzaming van je woning te financieren. Bij AXP Adviseurs staan we klaar om je te helpen begrijpen hoe deze veranderingen jouw financiële situatie kunnen beïnvloeden en welke stappen je kunt nemen om hiervan te profiteren.

Wil je meer weten over hoe het energielabel jouw hypotheek kan beïnvloeden? Neem dan contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om je te helpen bij het navigeren door deze nieuwe regelgeving en ervoor te zorgen dat je de best mogelijke financiële beslissingen kunt nemen.