Maarten Makelaardij & Hypotheken over de woningmarkt in Rotterdam e.o.

Maarten Makelaardij - AXP Adviseurs

In 2009 ontstond op een Rotterdamse zolderkamer het idee om het helemaal anders te gaan doen. Maarten Broekman wilde vooral jongeren en expats op een nieuwe manier helpen hun droomhuis te vinden. De start van Maarten Makelaardij was een feit. Al jarenlang is AXP Adviseurs de sparringpartner van het bedrijf. Wat zijn de huidige activiteiten van Maarten en hoe kijkt het bedrijf tegen de huidige en toekomstige woningmarkt aan?

Marktgebied en diensten Maarten Makelaardij & Hypotheken

Maarten Makelaardij & Hypotheken (= Maarten) is vanuit Rotterdam naar verschillende regio’s uitgegroeid. Ze hebben inmiddels meerdere vestigingen in Rotterdam, Den Haag, Barendrecht en de Drechtsteden. Ook het dienstenpakket is de afgelopen jaren fors uitgebreid. Naast het verkopen van woningen, bieden zij ook taxaties en hypotheken aan.

Daarnaast zijn ze betrokken bij nieuwbouw- en transformatieprojecten. Van half afgebroken panden worden de meest prachtige appartementen gemaakt.  Een projectontwikkelaar bouwt of transformeert het pand, Maarten zorgt voor de juiste verkoopstrategie om potentiële toekomstige bewoners met het project kennis te laten maken.

Social Media en rebranding

Maarten is heel actief op kanalen zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Via deze kanalen worden grote groepen potentiële kopers en verkopers bereikt. Aan de hand van prachtige foto’s en diverse content wordt het aanbod op professionele wijze getoond.

Wat ons opvalt is dat Maarten continu aan hun (online) vindbaarheid en zichtbaarheid werkt. Aangezien de diensten van Maarten de afgelopen jaren flink zijn uitgebreid was de tijd ook rijp voor een rebranding qua naam en uitstraling. Per 1 juni jl. is de naam van MAARTENMakelaardij gewijzigd naar Maarten Makelaardij & Hypotheken. Ook de website en het logo hebben ze vernieuwd voor een frisse en moderne uitstraling. In het nieuwe logo kun je van alles zien: de twee M’etjes van de bedrijfsnaam, het dak van een huis en natuurlijk de Rotterdamse kubuswoningen. Vanuit dat idee is het logo ontworpen.

Ontwikkeling woningmarkt Rotterdam en omstreken

Ook Maarten ziet dat de stijging van de huizenprijzen in Rotterdam en omstreken verder afneemt. Op zich is dit niet zo vreemd.  De huizenprijzen zijn de afgelopen negen jaar verdubbeld. In 2013 zaten we met z’n allen midden in de kredietcrisis en vanaf dat moment hebben we de huizenprijzen alleen maar zien stijgen. De hypotheekrente was laag, de overdrachtsbelasting werd verlaagd en er was sprake van een fors woningtekort. Die ontwikkeling zag Maarten uiteraard ook hun marktgebieden.

Dat de huizenprijzen minder hard stijgen en in sommige gebieden zelfs ligt dalen is wel te verklaren. Steeds minder mensen kunnen genoeg geld op tafel leggen. Daarnaast loopt de hypotheekrente op en daardoor kan er ook minder geleend worden.

Hoe gaat de woningmarkt zich de komende jaren ontwikkelen?

Maarten hierover: “We zien dat dit jaar de woningmarkt wat gaat kantelen. Er wordt nog steeds boven de vraagprijs geboden, maar biedingen onder de vraagprijs komt ook vaker voor. We zien wel grote verschillen per woongebied. Er bestaat een reële kans dat de huizenprijzen iets verder gaan dalen. Aan de andere kant verwachten wij geen forse daling van de huizenprijzen. De belangrijkste reden daarvoor is dat er op dit moment een groot tekort is aan woningen. Ook de komende jaren zal de planning van het aantal nieuwbouwwoningen niet gehaald worden.

Ondanks de onzekerheid blijft de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Uiteraard spelen de hypotheekrente, de economische- en geopolitieke ontwikkelingen een rol bij de ontwikkeling van de huizenprijzen. Niemand kan de hypotheekrente met zekerheid voorspellen. We zien dat zich ontwikkelingen kunnen voordoen wat de markt snel doet veranderen. Het bewijs hiervan is de afgelopen twaalf maanden geleverd. Interessant is ook om te zien of de ECB erin slaagt om de inflatie te bestrijden.

Juist in deze onzekere tijden is onze rol als dienstverlener belangrijker dan ooit. Als makelaar en hypotheekverstrekker zullen wij er alles aan doen om onze klanten zo goed mogelijk te informeren en te adviseren.”

Ga naar de website van Maarten Makelaardij & Hypotheken voor meer informatie.