Verwachte belastingplannen 2024
Over een paar weken is het zover, Prinsjesdag 2023. Op deze dag worden de belastingplannen van het komende jaar bekend gemaakt. In dit artikel zullen we de verwachte wijzigingen voor de belastingplannen 2024 besproken worden. Het huidige kabinet is demissionair, dus zullen de wijzigingen wellicht minder groot zijn dan verwacht. De complete lijst kan je hier vinden.
Box 2: Twee tarieven
Deze box is voor partners in een vennootschap of directeur-grootaandeelhouder (dga) met een aanmerkelijk belang (meer dan 5% van de aandelen) in een bedrijf. Of wanneer er dividend wordt uitgekeerd over winst aan aandeelhouder. Vanaf 2024 gelden in box 2 van de inkomstenbelasting 2 tarieven:
- een basistarief 24,5% voor inkomsten tot € 67.000
- een hoog tarief van 31% voor inkomsten daarboven
Op dit moment geldt voor box 2 nog één tarief van 26,9%
Box 3: Defiscaliseren onderlinge vorderingen en schulden
Met deze regel verandert er iets voor vorderingen en schulden tussen mensen die fiscaal partners zijn of tussen ouders en kinderen die nog geen 18 zijn. Ze hoeven deze vorderingen en schulden niet meer aan te geven in hun belastingaangifte. Dit geldt alleen als het inkomen van het minderjarige kind wordt opgeteld bij dat van de ouders, omdat dan hun aangifte als één wordt behandeld.
Box 3: Aandelen in de VvE scharen onder spaargeld
Tegenwoordig geldt er in box 3 een verschillend berekend rendement voor spaargeld en voor andere bezittingen, zoals aandelen en vastgoed. Als u eigenaar bent van een appartement bent u lid zijn van de Vereniging van Eigenaren (VvE), dit is verplicht. De VvE zorgt voor reserves voor gedeelde uitgaven, zoals het vervangen van een dak. Uw deel van deze reserve moet u aangeven in box 3. Vanaf 2024 wordt officieel vastgesteld dat dit deel hetzelfde fictieve rendement krijgt toegewezen als spaargeld.
Afschaffing van de betalingskorting bij de IB
Vanaf 1 januari 2023 is er een verandering in de betalingskorting voor de voorlopige belastingaangifte van bedrijven (vennootschapsbelasting). Dit betekent ook dat de korting voor mensen die belasting voor hun inkomsten moeten betalen bij de voorlopige aangifte wordt afgeschaft. Deze verandering is in lijn met wat is afgesproken tijdens een bespreking in de politiek over de Fiscale Verzamelwet 2023.
Aanpassingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR)
Er vinden veranderingen plaats in de regelingen voor het overdragen van familiebedrijven, de BOR en DSR. Deze regelingen bieden belangrijke voordelen bij schenkingen en erfenissen, met aanzienlijke belastingvrijstellingen, op voorwaarde van voortzetting van het bedrijf. In 2025 worden er aanpassingen doorgevoerd in de BOR. Echter, enkele aspecten treden al in werking op 1 januari 2024. Een van deze wijzigingen betreft de classificatie van verhuurd vastgoed als investering. (Opmerkelijk genoeg geldt dezelfde verandering voor de doorschuifregeling met betrekking tot een aanmerkelijk belang.) Bovendien zal vanaf 2024 ook de regel vervallen dat maximaal 5% van het bedrijfsvermogen uit investeringen mag bestaan bij gebruik van de BOR of DSR.
Verhogen vaste voet aanschafbelasting (BPM)
Het kopen van een niet-elektrische auto wordt volgend jaar duurder. De vaste voet in de bpm wordt per 2024 € 200 hoger dan in 2023.
Wil je meer informatie over het belastingplan 2024?
Neem gerust met ons contact op.
Vestiging Amsterdam: telefoonnummer 020 – 280 7050; amsterdam@axp.nl
Vestiging Rotterdam: telefoonnummer 010 – 492 10 75; rotterdam@axp.nl