Belangrijke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling 2024-2026
Nieuwe wijzigingen bedrijfsopvolgingsregeling op komst
Op 19 april 2024 werd het conceptwetsvoorstel ‘Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2025’ gepubliceerd. Dit voorstel bevat plannen voor wijzigingen in de doorschuifregeling (DSR) in de inkomstenbelasting en de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de schenk- en erfbelasting. Dit voorstel bevat belangrijke wijzigingen die van invloed zijn op zowel familiebedrijven als ondernemers die overwegen hun bedrijf over te dragen. De voorgestelde wijzigingen zijn relevant voor:
- Bedrijfseigenaren en aandeelhouders die hun onderneming willen overdragen aan de volgende generatie of andere opvolgers.
- Erfgenamen en schenking ontvangers die te maken krijgen met de belastingregels rondom bedrijfsopvolging en schenking.
- Juridische en fiscale professionals die de impact van de wijzigingen op hun cliënten moeten evalueren en adviseren.
Belangrijkste wijzigingen
- Beperking tot gewone aandelen
Vanaf 1 januari 2026 zullen de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten alleen nog van toepassing zijn op gewone aandelen die minstens 5% van het bedrijf vertegenwoordigen en volledig deelnemen in de winst en liquidatieopbrengsten. Andere aandelen, zoals preferente aandelen, tracking stocks en winstbewijzen, zullen dan niet meer kwalificeren, behalve onder strikte voorwaarden bij gefaseerde bedrijfsopvolgingen. Dit betekent dat als een onderneming wordt overgedragen, alleen gewone aandelen die aan deze voorwaarden voldoen, in aanmerking komen voor de belastingfaciliteiten. - Verkorting voortzettingseis
De voortzettingseis, die momenteel vijf jaar bedraagt, wordt verkort naar drie jaar per 1 januari 2025. Dit houdt in dat de opvolger de onderneming na de overdracht slechts drie jaar hoeft voort te zetten om in aanmerking te komen voor de belastingfaciliteiten. Deze wijziging maakt het eenvoudiger voor opvolgers om aan de eisen te voldoen zonder een langdurige verplichting. - Aanpak van misbruik
Om misbruik van de faciliteiten tegen te gaan, worden maatregelen getroffen zoals het uitsluiten van ‘rollatorinvesteringen’ en het beperken van de faciliteiten tot één keer per onderneming. Dit laatste voorkomt dat ouders de onderneming meerdere keren gefaciliteerd kunnen schenken en terugkopen.
Ingangsdata van de maatregelen
- 1 januari 2024:
Aan derden verhuurd vastgoed wordt standaard aangemerkt als beleggingsvermogen. - 1 januari 2025:
Invoering van maatregelen zoals het afschaffen van de dienstbetrekkingseis en de introductie van een minimumleeftijd voor de verkrijger bij schenking. - 1 januari 2026:
Inwerkingtreding van maatregelen zoals de beperking tot gewone aandelen en de aanpak van ‘dubbel-BOR’.
Actie vereist
Vanwege deze veranderingen kan het verstandig zijn om geplande bedrijfsoverdrachten te vervroegen. Dit kan helpen om te profiteren van de huidige, mogelijk gunstiger regelingen. Bent u van plan uw onderneming op korte termijn over te dragen? Wij staan klaar om met u de mogelijkheden te bespreken.