De fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting (Vpb) is een specifiek regime binnen het Nederlandse belastingstelsel, waarbij meerdere vennootschappen worden behandeld alsof zij één belastingplichtige zijn. Dit regime biedt zowel voordelen als nadelen en is gebonden aan strikte voorwaarden. Hieronder volgt een overzicht van de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting.
Wat is een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting?
Een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting houdt in dat een moedermaatschappij en één of meer dochtermaatschappijen voor de vennootschapsbelasting worden behandeld als één geheel. Hierdoor worden alle winsten en verliezen van de verschillende vennootschappen binnen de fiscale eenheid samengevoegd en wordt er één geconsolideerde aangifte vennootschapsbelasting ingediend.
Voorwaarden voor de vorming van een fiscale eenheid
Om een fiscale eenheid te kunnen vormen, moeten de betrokken vennootschappen voldoen aan verschillende voorwaarden:
-
Aandelenbezit:
- De moedermaatschappij moet ten minste 95% van de aandelen in de dochtermaatschappij bezitten.
- Dit belang moet direct of indirect zijn, en zowel de stemrechten als de winstrechten moeten aan de moedermaatschappij toekomen.
-
Vestigingsplaats:
- De moedermaatschappij en de dochtermaatschappijen moeten in Nederland zijn gevestigd of binnenlands belastingplichtig zijn.
- Buitenlandse dochters kunnen in bepaalde gevallen ook worden opgenomen in de fiscale eenheid, mits zij een vaste inrichting in Nederland hebben.
-
Rechtsvorm:
- De betrokken vennootschappen moeten vennootschapsbelastingplichtig zijn. Dit betekent dat bv’s (besloten vennootschappen) en nv’s (naamloze vennootschappen) in aanmerking komen.
- Het is ook mogelijk dat andere rechtsvormen, zoals stichtingen of coöperaties, worden opgenomen in de fiscale eenheid, mits ze belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting.
-
Economische eenheid:
- Er moet sprake zijn van een zekere mate van verwevenheid tussen de vennootschappen, zoals economische samenwerking of integratie van bedrijfsactiviteiten.
-
Formele Vereisten:
- Er moet een verzoek worden ingediend bij de Belastingdienst om een fiscale eenheid te vormen. Dit verzoek moet gezamenlijk door de moeder en de dochtermaatschappijen worden gedaan.
- Het verzoek moet binnen een bepaalde termijn worden ingediend om te kunnen gelden vanaf het gewenste tijdstip.
Voordelen van een fiscale eenheid
- Verrekening van winsten en verliezen: Binnen de fiscale eenheid kunnen winsten van de ene vennootschap worden verrekend met verliezen van een andere vennootschap. Dit kan leiden tot een lagere totale belastingdruk.
- Intercompany transacties: Er wordt geen winst gerealiseerd op transacties tussen de vennootschappen binnen de fiscale eenheid. Dit betekent dat bijvoorbeeld interne leveringen en diensten geen directe fiscale gevolgen hebben.
- Eén aangifte: De fiscale eenheid doet slechts één gezamenlijke aangifte voor de vennootschapsbelasting, wat administratieve lasten kan verminderen.
- Vermijden van dubbele heffingen: Door de consolidatie van resultaten binnen de fiscale eenheid, kunnen dubbele heffingen op winstuitkeringen tussen de moeder en dochtermaatschappijen worden vermeden.
Nadelen van een fiscale eenheid
-
Gezamenlijke aansprakelijkheid:
- Alle vennootschappen binnen de fiscale eenheid zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de vennootschapsbelasting. Dit betekent dat als één vennootschap niet kan betalen, de andere vennootschappen verantwoordelijk zijn voor de betaling.
-
Beperkte flexibiliteit:
- De vorming van een fiscale eenheid beperkt de mogelijkheid om bepaalde fiscale strategieën uit te voeren, zoals verliesverrekening of herstructureringen buiten de fiscale eenheid.
-
Beëindiging van de fiscale eenheid:
- Bij het verbreken van de fiscale eenheid kunnen er fiscale afrekeningen plaatsvinden, zoals het verplicht in aanmerking nemen van stille reserves en fiscale reserves.
-
EU-regels en beperkingen:
- Er zijn beperkingen door Europese regelgeving, zoals het niet kunnen vormen van een fiscale eenheid tussen vennootschappen in verschillende EU-lidstaten zonder Nederlandse vaste inrichting.
Hoe wordt de fiscale eenheid gevormd?
Als u wilt dat de Belastingdienst een moedermaatschappij met 1 of meer dochtermaatschappijen aanmerken als een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting, dan kunnen wij u daarbij helpen.
Wilt u een fiscale eenheid vormen tussen zustermaatschappijen die in Nederland zijn gevestigd en waarvan de aandelen in bezit zijn van een maatschappij (topmaatschappij) die in een andere EU-lidstaat is gevestigd? Dan mag u in bepaalde gevallen zelf kiezen welke zustermaatschappij u aanmerkt als moedermaatschappij, en welke als dochtermaatschappij. Een beslissing op een verzoek duurt ongeveer acht weken.
Verbreking van de fiscale eenheid
De fiscale eenheid kan worden verbroken door een verzoek aan de Belastingdienst, of automatisch bij het niet langer voldoen aan de voorwaarden (bijvoorbeeld bij verkoop van aandelen). Bij verbreking kan er een fiscale afrekening plaatsvinden, waarbij onder andere de stille reserves en fiscale reserves moeten worden afgerekend.
Mogelijke complexiteit en risicobeheer
Het aangaan van een fiscale eenheid kan enige complexiteit met zich meebrengen, zowel in de administratie als in de fiscale planning. Het is vaak raadzaam om bij het overwegen van een fiscale eenheid advies bij ons in te winnen. Wij kunnen voor u de voordelen en de potentiële valkuilen goed in kaart brengen.
Fiscale eenheid voor de omzetbelasting
De fiscale eenheid voor de btw is niet hetzelfde als die voor de vennootschapsbelasting. Hoewel beide concepten als doel hebben om een groep van entiteiten als één te behandelen voor belastingdoeleinden, gelden er andere regels, voorwaarden en fiscale gevolgen voor elk type eenheid.