Kleineondernemersregeling (KOR)

kleineondernemingsregeling

Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. Je kunt gebruik maken van de KOR als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt. De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof) en voor rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s).

Het toepassen van de KOR brengt met zich dat ter zake van verrichte leveringen en diensten geen btw in rekening mag worden gebracht aan afnemers. Dit kan een prijsvoordeel opleveren als wordt geleverd aan personen die niet aftrekgerechtigd zijn. De keerzijde is dat een ondernemer die de KOR toepast geen recht heeft op aftrek van voorbelasting.

Voorwaarden KOR

Het verdient de aanbeveling om na te gaan of je verwacht meer btw af te dragen dan je aan voorbelasting hebt. Indien dit het geval is, is het financieel voordelig om de KOR toe te passen. Om de KOR te kunnen toepassen moet je je vooraf aanmelden bij de Belastingdienst. Als je eenmaal bent aangemeld dan ben je verplicht om de KOR minimaal drie jaar toe te passen, tenzij je niet meer voldoet aan de voorwaarden om de KOR toe te passen.
De voorwaarden om de KOR toe te passen zijn:

  1. Je moet in Nederland zijn gevestigd.
  2. De omzet is per kalenderjaar niet hoger dan € 20.000.

Een ander voordeel bij het toepassen van de KOR is dat je wordt vrijgesteld voor het doen van btw-aangifte en listing. Hierop geldt een uitzondering als je diensten afneemt waarvan de btw-heffing naar jou verlegd is. In dit geval dien je nog wel btw-aangifte te doen.
Het toepassen van de KOR is optioneel en kan alleen als je hiervoor wordt aangemeld bij de Belastingdienst. Uiteraard kan AXP Adviseurs zorgdragen voor de aanmelding bij de Belastingdienst.
AXP Adviseurs brengt wekelijks fiscaal nieuws. Wil je naar aanleiding van het bericht meer informatie, neem dan met één van onze specialisten contact op.

Afwijkingen

Het is goed om te weten dat er voor sommige beroepen, sectoren en diensten afwijkende regels gelden. Wanneer je werkzaam bent als bijvoorbeeld importeur, kunnen er andere regels op jouw situatie van toepassing zijn. Houd daarom ook altijd goed de informatie voor jouw branche in de gaten!

Meer informatie

AXP Adviseurs brengt wekelijks fiscaal nieuws. Wil je naar aanleiding van het bericht meer informatie, neem dan met één van onze specialisten contact op.

Amsterdam +31 (0)20 280 7050 – amsterdam@axp.nl
Lianne van Vliet – ondernemerscoach
Jorrit Bakkum – ondernemerscoach
Hester Beek – belastingadviseur

Rotterdam +31 (0)10 492 1075 – rotterdam@axp.nl
Mario de Laat RB – ondernemerscoach & belastingadviseur
Stefan van Burik – ondernemerscoach
Wim Halverhout – ondernemerscoach
Kees Schilperoord – belastingadviseur

Wil je liever één keer per maand het fiscale nieuws van AXP Adviseurs ontvangen, meld je dan aan via de homepage van AXP Adviseurs.

AXPedia

AXP streeft er naar om zoveel mogelijk kennis te delen met haar klanten. AXPedia is de kennisbank van AXP, waarop we helder en bondig uitleggen wat de betekenis is van fiscale- en administratieve termen, begrippen, wet- en regelgeving. Actuele ontwikkelingen, zoals jurisprudentie of voorgenomen wetswijzigingen worden als NIEUWS bericht met u gedeeld. AXPedia is continu in ontwikkeling en onder redactie geactualiseerd.

AXP adviseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *