Ransomware: een wake-up call voor digitale veiligheid

FOTO CYBER

Stel je voor: Je opent een e-mailbijlage of klikt op een link en binnen enkele seconden worden al je bedrijfsgegevens vergrendeld. Cybercriminelen eisen losgeld om ze weer vrij te geven. Dit is de verwoestende realiteit van ransomware, een dreiging waar elke ondernemer serieus rekening mee moet houden.

Cybersecurity Nederland

Uit het onlangs gepubliceerde Cybersecuritybeeld Nederland blijkt dat ransomware de belangrijkste bedreiging vormt voor digitale veiligheid. Deze kwaadaardige software versleutelt niet alleen computersystemen, maar criminelen stelen ook data voor andere misdrijven. De impact van ransomware reikt verder dan alleen organisaties en treft steeds meer individuele burgers. Het rapport werpt een licht op deze zorgwekkende ontwikkelingen en nog veel meer.

Volgens het recente CSBN 2023-rapport komen de aanvallen met ransomware steeds vaker voor. De NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) signaleert dat de daders een steeds gevarieerdere reeks methoden gebruiken om slachtoffers af te persen. Ze gaan niet alleen over tot het versleutelen van bestanden en systemen, maar ook tot het stelen en verhandelen van (gevoelige) informatie, met dreigingen tot publicatie aan toe. Afgelopen jaar zijn verschillende grote organisaties getroffen. Het gevolg? In verschillende gevallen zijn talloze persoons- of patiëntgegevens op straat komen te liggen. Sommige bedrijven en instanties moesten zelfs hun dienstverlening meerdere dagen staken, met schade die vaak in de miljoenen euro’s liep.

Ransomware aanvallen voorkomen

Het allerbelangrijkste is uiteraard dat criminelen niet bij jouw gegevens kunnen. Voorkomen is dus ook in dit geval beter dan genezen.

Zorg voor goede antivirusprogramma’s

Bescherm je gegevens door een goed antivirussysteem te gebruiken. Dit lijkt wellicht een opendeur, maar uit onderzoek van het CBS blijkt dat 15% van de bedrijven met 2 of meer werknemers geen antivirussoftware gebruiken.

Update je software

Software wordt vaak geüpdate om zwakke plekken in het systeem te beschermen. Door je software regelmatig te updaten, zorg je voor een optimale bescherming.

Let goed op!

Helaas is het klikken op een link zo gebeurd. Let dus goed op als je een e-mail ontvangt waarin links staan of waarbij je bijlagen moet openen. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met het desbetreffende bedrijf. Zorg daarnaast voor een goede training voor je werknemers.

Zorg voor goede back-ups

Mochten je gegevens alsnog gegijzeld zijn, zorgen backups ervoor dat je zelf nog bij de data kan.

Aangevallen, en nu?

Helaas kan het voorkomen dat je alsnog bent aangevallen. Het eerste wat je moet doen is contact opnemen met je IT-beheerder. Hij kan je vaak verder helpen. Verder adviseert de Politie dat je geen losgeld betaald. Dit zorgt er namelijk voor dat de crimineel succes heeft en het nog een keer zal doen. Bij een aanval is het altijd van belang contact op te nemen met verschillende instanties. Neem contact op met de Politie voor aangifte en maak een melding bij de fraude helpdesk. 

Secure Login

Bij AXP werken we met een diversiteit aan documenten, variërend van belastingaangiftes en jaarrekeningen tot notulen, salarisgegevens en contracten. Deze belangrijke documenten delen we graag met onze gewaardeerde klanten. Maar als het gaat om het delen van bestanden, staat veiligheid bij ons voorop. Daarom maken wij gebruik van Secure Login.

Een secure login is van essentieel belang, omdat het gebruikers beschermt tegen ongeoorloofde toegang tot hun accounts en gevoelige informatie. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens, financiële informatie en andere vertrouwelijke gegevens. Met een secure login zorgen we ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot deze gevoelige informatie. Bovendien kunnen gebruikers worden geïdentificeerd en geverifieerd voordat ze toegang krijgen tot ons systeem. Dit verkleint het risico op fraude, misbruik en andere beveiligingsproblemen aanzienlijk. Benieuwd hoe AXP Adviseurs uw gegevens verder  beschermd of wilt u advies over uw cybersecurity? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We staan u graag te woord!