Vivre Productions en AXP Adviseurs: De kunst van succesvol samenwerken

Vivre Productions - Culinesse

Al ruim 12 jaar vormen Brendo Festen en Robert Boevé het perfecte duo bij festivalorganisatie Vivre Productions in Rotterdam. Daarnaast heeft zich ook een derde compagnon gevoegd bij het organisatie team: Mike Petri. AXP Adviseurs, met het deskundige advies van Mario de Laat, staat altijd paraat om hen te ondersteunen. Het resultaat? Een reeks festivals waar duizenden mensen van genieten, waarbij AXP Adviseurs de administratie soepel laat verlopen en fiscaal adviseert.

Robert Bouvé, Mike Petri & Brendo Festen
Robert Bouvé, Mike Petri & Brendo Festen

Als eigenaren van Vivre Productions heeft het team de afgelopen jaren zeven festivals op hun naam, waaronder Culinesse, Opperdepop, RotterdamseKost, IDDF en Twonder. Ook zijn ze als festivalorganisator eindproducent van de landelijke viering Chinees Nieuwjaar in Rotterdam. Wat ooit begon als een klein evenement, groeide uit tot een spectaculaire show met vuurwerk en drakendansen. Het doel: de rijke cultuur door te geven aan de nieuwe generatie. “Vanuit de gemeente kwam het verzoek om een professioneel evenementenbureau bij de organisatie te betrekken. Wij zijn toen aan boord gekomen en zijn bij veel zaken betrokken, van subsidieaanvragen tot vergunningen,” legt Brendo uit.

Een ander groot festival dat door het team wordt georganiseerd, is Culinesse. Dit evenement begon als een wijkfeest met 6.000 bezoekers verspreid over vier dagen en groeide uit tot een groot festival met 45.000 bezoekers. Culinesse biedt muzikaal niet alleen topartiesten zoals Son Mieux, Di-rect en de Anouk, maar ook een culinaire reis langs lokale horeca en verschillende keukens. “We zijn voortdurend bezig met vernieuwen en streven ernaar om elk jaar het beste evenement neer te zetten. We willen voldoende diversiteit bieden in zowel muziek als horeca,” voegt Brendo toe.

Brendo vervolgt: “De festivalwereld kan behoorlijk hectisch zijn, en administratie is voor ons als creatieve het minst leuke deel van het werk. Gelukkig hebben we Mario en zijn team van AXP Adviseurs die dat gedeelte voor hun rekening nemen. Hij neemt de administratieve rompslomp van ons over, zodat wij ons kunnen concentreren op het organiseren van onze evenementen en onderneming.” Daarnaast zorgt AXP ervoor dat we voldoen aan alle fiscale wet- en regelgeving.

Afgelopen zomer bracht het weer ook uitdagingen met zich mee. Bij Culinesse waren er dagen met frisse lucht en pittige buien, wat resulteerde in verlate aankomst of vroegtijdig vertrek van bezoekers. Bij Opperdepop bracht de tropische hitte een andere uitdaging met zich mee; extra maatregelen zoals schaduwplekken, gratis drinkwater en sponzen met water werden ingezet om het publiek koel en gehydrateerd te houden. Ondanks deze uitdagingen kijken ze tevreden terug op de zomer. De evenementen waren een succes! Gelukkig staan er nog genoeg evenementen gepland voor de winter, waaronder het Chinees Nieuwjaar en het Blue Winterfestival in februari.

Brendo, Mike en Robert hebben hun focus op de toekomst gericht met een streven naar stabiliteit. Ze willen een constant aantal bezoekers aantrekken en minder afhankelijk worden van het weer. Hun ultieme doel is om ooit een groot concert te organiseren voor een bekende band zoals Coldplay. “Als wij Coldplay kunnen programmeren stoppen wij ermij;)”

Natuurlijk waren er uitdagingen onderweg. De onvermijdelijke impact van de pandemie betekende dat Brendo, Robert en het team van AXP Adviseurs creatief moesten zijn. Evenementen werden afgelast en hierdoor vervielen inkomsten. “Met de hulp van Mario van AXP Adviseurs hebben we de juiste financiële steun ontvangen en weloverwogen beslissingen genomen om de evenementen soepel te laten verlopen. Daarnaast heeft hij geholpen bij het maken van keuzes op organisatorisch vlak, zodat we de pandemie goed te boven kwamen.”

Een andere uitdaging was het personeelstekort, dat ook de festivalwereld niet onberoerd liet. Veel mensen verlieten de branche tijdens de pandemie en keerden niet terug, waardoor er een tekort aan ervaren personeel ontstond. Gelukkig hebben Brendo, Mike en Robert een nieuw team kunnen aantrekken.

Brendo benadrukt de nauwe samenwerking met AXP Adviseurs en Vivre Productions: “Mario van AXP Adviseurs is voor ons meer dan alleen een financieel adviseur. Hij is een waardevolle partner die altijd klaarstaat met praktisch advies op verschillende gebieden. Zijn inzicht in financiën en strategie helpt ons om weloverwogen beslissingen te nemen en onze festivals soepel te laten verlopen. Hij heeft ons begeleid bij het omzetten van onze stichting naar een overzichtelijke structuur met BV’s, een belangrijke stap voorwaarts die soepel verliep dankzij zijn advies. Het heeft ons een stevige basis gegeven voor verdere groei en meer stabiliteit in onze organisatie.”