AXP for Models in the Spotlight: Uitdagingen met de belastingaangifte

Kees en Noah vertellen over AXP for models en belastingaangifte

AXP for Models is een dochteronderneming van AXP die zich volledig richt op fashion modellen, zowel nationaal als internationaal. Vaak wordt dit over het hoofd gezien, maar modellen fungeren meestal als zelfstandige ondernemers. Het is belangrijk om te realiseren dat modellen die verbonden zijn aan een bureau geen werknemers zijn, maar onafhankelijke professionals. Fashion modellen zijn vaak aangesloten bij modellenbureaus en het inkomen van modellen hangt af van de opdrachten die binnenkomen. Modellen gaan vaak al op jonge leeftijd aanzienlijk verdienen, dus kan het verstandig voor hen zijn om zich als ondernemer bij de Kamer van Koophandel te registreren. Dit biedt extra fiscale voordelen en houdt rekening met de bijkomende risico’s.

Binnen het team van 22 deskundigen heeft AXP een speciale groep die zich richt op het begrijpen en ondersteunen van de specifieke behoeften van modellen in de mode-industrie. Of het nu gaat om administratieve ondersteuning, belastingaangifte of financieel advies, AXP biedt een breed scala aan diensten om modellen te assisteren bij het beheer van hun financiën en het maximaliseren van hun zakelijke mogelijkheden. Vandaag stellen we Kees en Noah aan je voor. Deze twee toegewijde collega’s richten zich op de verschillende belastingaangiftes waar modellen mee te maken krijgen.

Belastingaangifte

Voor veel jonge modellen is belastingaangifte best lastig. Vaak zijn ze nog jong als ze geld beginnen te verdienen, en dan komt er ook nog eens bij dat ze inkomsten uit verschillende landen hebben. Het regelen van inkomsten- en vennootschapsbelasting is serieus werk met verschillende kanten. Het goed en juist aangeven van je inkomsten vraagt om goed bijhouden en precies rapporteren, zodat alles volgens de regels gaat. Aan de andere kant gaat vennootschapsbelasting over de belastingverplichtingen van bedrijven, waarbij ze goed kijken naar winst en verlies. Door slim te plannen, belastingvoordelen te vinden en gebruik te maken van aftrekposten, kunnen modellen hun belastingsituatie beter maken, maar dit moet wel zorgvuldig en verantwoordelijk worden aangepakt.

Dit is de uitdaging voor Noah van Delft en Kees Schilperoord, als belastingadviseurs voor fashion modellen richten zij zich op het aangeven van de belastingen voor modellen. Of ze nu aan het begin van hun carrière staan of al jaren meedraaien in de top van de internationale modellenwereld, Noah en Kees weten altijd een passende oplossing te vinden. Ze helpen modellen bij het inzicht krijgen in de belastingen van de modellen, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan als de aangifte is gedaan. Vooral van jonge modellen krijgen we vaak de vraag wat het verschil tussen omzet- en inkomstenbelasting is en hoe werken in het buitenland van invloed kan zijn.

Uitdagingen

Net als iedere ondernemer hebben ook modellen hun uitdagingen. Kees: ‘De grootste uitdaging binnen ons werk voor modellen zijn belastingverdragen die niet op elkaar aansluiten. Veel van de modellen reizen de wereld over en hebben klussen in verschillende landen. Niet al deze landen hebben een belastingverdrag met Nederland of de verdragen sluiten niet op elkaar aan, dit maakt de belastingaangifte een stuk complexer. Het is dan aan ons om ervoor te zorgen dat de modellen niet dubbel betalen en dat we een passende oplossing vinden. Deze puzzel is altijd een leuke uitdaging!’

Noah: ‘Het leukste aan het werk met de modellen is dat je met ze mee groeit. Vaak zijn modellen nog jong als ze bij ons komen. Je ziet ze groeien in hun vak en er komt dan ook vaak steeds meer bij kijken. Dan kunnen we hen adviseren op verschillende gebieden en ondersteunen we hen ook bij bijvoorbeeld een aankoop van hun eerste huis en wat daarbij komt kijken. Het vertrouwen dat de modellen ons geven is erg fijn in ons vak.’

AXP for Models

Het welzijn voor de modellen staat voor AXP for Models voorop, daarom is AXP aangesloten bij de Model’s Health Pledge. Dit is een platform voor het verbeteren van de gezondheid van modellen en het streven naar de beste werkomstandigheden voor iedereen in de modebranche. Ben je benieuwd wat AXP for Models voor jou kan betekenen? Een vrijblijvend intakegesprek bij ons is altijd mogelijk. Je kunt contact met ons opnemen via de email of laat een bericht achter via het contactformulier.