Belastingvrij schenken in 2024

Schenken 2024

In 2024 is het mogelijk om geld belastingvrij te schenken, maar de hoeveelheid hangt af van de relatie tussen de schenker en ontvanger, evenals het beoogde doel van het geld. In dit artikel geven we een overzicht van de regels rondom deze regeling.

Bedragen belastingvrij schenken

Als ouders heb je de mogelijkheid om je kind tot € 6.633 te schenken zonder belasting te betalen. Met kind worden ook pleegkinderen of stiefkinderen bedoeld.

Voor alle anderen geldt een belastingvrij bedrag van € 2.658 in 2024. Het maakt niet uit of de schenker familie is of niet. Als je binnen dit bedrag blijft, hoeft de ontvanger geen belasting te betalen.

Eenmalig verhoogde vrijstelling

De eenmalig verhoogde vrijstelling is van toepassing onder specifieke omstandigheden. Deze uitzonderlijke vrijstelling geldt alleen wanneer de ontvanger op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud is, of een partner heeft binnen dezelfde leeftijdscategorie. Het is belangrijk op te merken dat de dag van de 40e verjaardag nog meetelt in deze regeling.

De eenmalig verhoogde vrijstelling kan slechts één keer gedurende het leven van de ontvanger worden benut, en dit moet plaatsvinden bij dezelfde schenker. Deze regeling komt echter niet zonder voorwaarden; het belastingvrije bedrag in 2024 is afhankelijk van het bestedingsdoel.

Bij schenkingen door ouders aan hun kind kan het belastingvrij bedrag bijvoorbeeld oplopen tot € 66.268, maar alleen als het geld wordt besteed aan een kostbare studie. Als de ontvanger zelf de beslissing neemt over het bestedingsdoel, is het belastingvrije bedrag vastgesteld op € 31.813.

Tarieven schenkbelasting

Op het moment dat er al een keer gebruik is gemaakt van de vrijstelling, het bedrag te hoog is of het niet om een (groot) ouder en (klein) kind verwantschap gaat, moet er schenkbelasting betaald worden. In deze gevallen gelden de onderstaande tarieven:

Tarieven schenkbelasting 2024
Waarde schenking Partner
en (pleeg- of stief)kinderen
Kleinkinderen
en verdere afstammelingen
Overige personen (zoals een ander familielid of vriend)
Tussen € 0 en € 152.368 10% 18% 30%
€ 152.368 en meer 20% 36% 40%

Contact

Heb je vragen over de regels rondom belastingvrij schenken? Kees en Noah van het fiscale team helpen je graag verder.