
De suppletietermijn voor BTW-aangiftes wordt verkort, wat betekent dat correcties sneller moeten worden doorgevoerd. Dit onderstreept het belang van een complete en juiste administratie. Wanneer vraagposten openstaan, kan dit leiden tot onjuiste BTW-aangiftes. Het gevolg? Een te late suppletie, mogelijke boetes en extra belastingrente.
Wat is een suppletie en wat is er sinds 1 januari 2025 veranderd?
Een suppletieaangifte BTW is een correctie die je indient wanneer je achteraf ontdekt dat er een fout is gemaakt in een eerder ingediende BTW-aangifte of wanneer bepaalde transacties niet zijn meegenomen. Voor kleine bedragen – waarbij het te betalen of terug te ontvangen BTW-bedrag niet meer dan € 1.000,- bedraagt – mag de correctie worden verwerkt in de eerstvolgende reguliere BTW-aangifte. Bij grotere bedragen ben je verplicht de correctie apart in te dienen via een suppletieaangifte, zodat de Belastingdienst de wijziging correct kan verwerken.
Voorheen was het vereist om een suppletie in te dienen ‘zo spoedig mogelijk’ na het ontdekken van een fout of onvolledigheid. Omdat deze term in de praktijk voor onduidelijkheid zorgde, is de termijn gewijzigd naar ‘binnen 8 weken na de constatering van de onjuistheid’. Daarnaast blijft de verplichting bestaan om de suppletie in te dienen voordat de Belastingdienst zelf de fout of onvolledigheid in de btw-aangiften van de betreffende periode vaststelt.
Het nieuwe beleid legt een grotere verantwoordelijkheid bij de btw-ondernemer en vereist een proactieve aanpak bij het realiseren van een complete, juiste en tijdig verwerkte administratie en het eventueel corrigeren van btw-aangiften.