De Verruiming van de WKR: Meer Mogelijkheden voor Werkgevers en Werknemers

WKR

Met de voortdurende veranderingen in de arbeidswereld en de wensen van zowel werkgevers als werknemers, hebben beleidsmakers gezocht naar manieren om het werkklimaat te stimuleren en te moderniseren Om te zorgen dat werkgevers en werknemers tevreden blijven, hadden de beleidsmakers over 2023 een belangrijke beslissing genomen: ze hebben de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) verruimd. Dit betekent dat bedrijven meer flexibiliteit hebben gekregen om extraatjes en beloningen aan werknemers te geven. In dit artikel zullen we de WKR en de wijzigingen over 2024 bespreken.

WKR

De Werkkostenregeling (WKR) is een fiscale regeling in Nederland die bepaalt hoe werkgevers onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers kunnen geven. Het doel van de regeling is om het systeem van verschillende specifieke belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen te vereenvoudigen en te vervangen door een algemene regeling voor alle secundaire arbeidsvoorwaarden.

Met de WKR kunnen werkgevers tot een bepaald bedrag, de zogenaamde “vrije ruimte”, onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers geven. Binnen deze vrije ruimte kunnen diverse secundaire arbeidsvoorwaarden worden aangeboden, zoals:

  • kerstpakketten
  • bedrijfsuitjes
  • fietsen van de zaak
  • maaltijden op de werkplek
  • Bedrijfsfitness

Het bedrag van de vrije ruimte wordt berekend als een percentage van het fiscale loon van alle medewerkers samen. Elk jaar wordt de vrije ruimte opnieuw vastgesteld. In 2023 bedraagt de vrije ruimte 3,0% van het fiscale loon tot en met € 400.000, en voor het deel van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte 1,18%. Als het bedrag dat je onbelast uitgeeft hoger is dan de vrije ruimte, moet je over het overschrijdende deel 80% belasting betalen. Met andere woorden, als je meer secundaire arbeidsvoorwaarden aan jouw werknemers aanbiedt dan toegestaan binnen de vrije ruimte, moet je een belasting betalen over het extra bedrag dat de vrije ruimte overschrijdt.

De Werkkostenregeling geldt voor vrijwel alle werkgevers in Nederland, met uitzondering van een paar specifieke situaties. Door de regeling hebben werkgevers meer flexibiliteit om werknemers op een fiscaal vriendelijke manier te belonen en secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, wat de tevredenheid en motivatie van werknemers kan verhogen.

Wijzigingen 2024

In 2023 bedroeg de vrije ruimte 3,0% van uw fiscale loon tot en met € 400.000. Dit was een éénmalige tijdelijke verruiming in verband met de corona pandemie en de stijgende energiekosten. Vanaf 2024 wordt de vrije ruimte in de WKR verruimd van 1,7% naar 1,92% tot een loonsom van €400.000.

Contact

Benieuwd hoe jij de WKR het beste kan inzetten bij jouw onderneming? De deskundige van de salarisadministratie bij AXP staan voor je klaar! Neem contact met ons op en we kijken samen met jou hoe we jouw onderneming zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.