Wat houdt de nieuwe Europese KOR-regeling in?
Wat is de KOR?
De KOR is een btw-vrijstelling voor ondernemers met een jaaromzet tot €20.000. Deelnemende ondernemers hoeven geen btw in rekening te brengen aan hun klanten, geen btw-aangifte te doen en kunnen geen btw terugvragen over kosten en investeringen.
Wijzigingen in de nationale KOR per 2025
Met ingang van 1 januari 2025 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd in de nationale KOR:
- Verplichte deelnameperiode vervalt: De verplichte deelnameperiode van drie jaar is afgeschaft. Ondernemers kunnen zich nu op elk moment afmelden voor de KOR.
- Snellere herinschrijving: Na afmelding kunnen ondernemers zich sneller opnieuw aanmelden voor de KOR. De uitsluitingsperiode is verkort tot de rest van het kalenderjaar waarin men zich heeft afgemeld, plus het daaropvolgende kalenderjaar.
- Aan- en afmelden via Mijn Belastingdienst Zakelijk: Sinds 1 oktober 2024 kunnen ondernemers zich eenvoudig aan- of afmelden voor de KOR via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
- Beëindiging deelname voor buitenlandse ondernemers: Ondernemers die niet in Nederland zijn gevestigd maar hier wel een vaste inrichting hebben en deelnemen aan de KOR, kunnen vanaf 1 januari 2025 niet langer deelnemen aan de Nederlandse KOR.
Introductie van de EU-KOR
Naast de aanpassingen in de nationale KOR is per 1 januari 2025 de EU-KOR geïntroduceerd. Deze regeling maakt het mogelijk voor Nederlandse ondernemers om in andere EU-landen gebruik te maken van een btw-vrijstelling, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Voorwaarden voor deelname aan de EU-KOR
Om in aanmerking te komen voor de EU-KOR, moeten ondernemers aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Vestiging in Nederland: De onderneming moet haar hoofdvestiging in Nederland hebben.
- Nationale omzetgrens in EU-landen: De omzet in het betreffende EU-land mag niet hoger zijn dan de daar geldende nationale omzetgrens. Elk EU-land hanteert zijn eigen omzetgrens voor de toepassing van de kleineondernemersregeling.
- Totale EU-omzet: De totale omzet binnen de EU mag niet hoger zijn dan €100.000 per kalenderjaar. Dit omvat de omzet in alle EU-landen, inclusief Nederland.
- Geen deelname aan de Invoerregeling: Ondernemers die deelnemen aan de Invoerregeling kunnen niet gelijktijdig gebruikmaken van de EU-KOR.
Belang van de wijzigingen
De aanpassingen in de KOR en de introductie van de EU-KOR zijn bedoeld om de administratieve lasten voor kleine ondernemers te verminderen en hen te ondersteunen bij het uitbreiden van hun activiteiten binnen de EU. Door deze wijzigingen wordt het eenvoudiger om grensoverschrijdend te opereren zonder geconfronteerd te worden met complexe btw-verplichtingen in elk afzonderlijk land.
Meer informatie
Voor uitgebreide informatie over de KOR en de EU-KOR kunnen ondernemers terecht op de website van de Belastingdienst:
Daarnaast biedt de Kamer van Koophandel (KVK) praktische informatie over de KOR en de recente wijzigingen:
Ondernemers wordt geadviseerd om de voorwaarden en implicaties van deelname aan de (EU-)KOR zorgvuldig te overwegen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen om te bepalen of deelname aan deze regelingen voordelig is voor hun specifieke situatie. Bent u benieuwd of deze wijziging kansen voor u biedt? Neem dan via onderstaande knoppen contact met ons op.