Welke financieel specialist kies jij?

Als je besluit om een financieel specialist in te schakelen dan vraag je je misschien af bij wie je moet zijn? Kies je voor een accountantskantoor, een administratiekantoor of een kantoor dat naast het verwerken van administraties ook hoogwaardig advies aanbiedt?

In onze beroepsgroep worden vele termen gebruikt. Denk hierbij aan de boekhouder, de administrateur, ondernemerscoach, bedrijfsadviseur, financieel adviseur of de accountant. Bij wie moet je nu zijn? In dit artikel brengen we wat verschillen tussen een accountantskantoor en een administratiekantoor in beeld.

De verschillen tussen een accountantskantoor en administratiekantoor

De werkzaamheden die uitgevoerd worden op een administratiekantoor en een accountantskantoor zijn met elkaar vergelijkbaar. Net als die van een boekhouder en een accountant, maar er zijn zeker verschillen.

Omvang

Een administratie- of boekhoudkantoor richt zich hoofdzakelijk op het MKB. Een accountant bedient vaak ook grotere bedrijven, bedrijven die controleplichtig zijn of (bijna) beursgenoteerde bedrijven.

Onze ervaring is dat grotere MKB-bedrijven steeds vaker voor een administratiekantoor in plaats van een accountantskantoor kiezen. Of we zien een samenwerking tussen een accountants- en administratiekantoor, waarbij de boekhouding, de administratie en delen van het advies niet door het accountantskantoor wordt gedaan. Wij zien ook een trend dat vooral de grotere accountantskantoren zich op de grote ondernemingen richten. “Kleinere” bedrijven voelen zich vaak het vijfde wiel aan de wagen. Ze willen en verdienen aandacht.

Prijs

De tarievenstructuur van een administratiekantoor ligt op een lager niveau dan bij een accountantskantoor. Dit is wel te verklaren. Los van het feit of je als ondernemer aan specialistische kennis behoefte hebt,  beschikt een accountantskantoor vaak wel over die kennis. Deze specialisten in combinatie met een hogere overhead zorgen ervoor dat de uurtarieven van een accountantskantoor hoger zijn.

Kennis en kwaliteit

Het kennisniveau per kantoor verschilt enorm. De verschillen bij administratiekantoren zijn groter dan bij accountantskantoren. Het beroep accountant is een beschermd beroep, niet iedereen kan zich accountant noemen. De opleidingseisen van een accountant liggen in vergelijking tot een administrateur op een hoger niveau.

Op het terrein van kennis zien we een ontwikkeling dat steeds meer administratiekantoren lid van NOAB zijn. Het keurmerk NOAB staat voor Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Naast een solide administratie biedt een NOAB-lid ook adviesdiensten aan. Het lidmaatschap van NOAB waarborgt de kwaliteit van het kantoor, het opleidingsniveau en de permanente educatie van medewerkers. Hieraan worden door NOAB strenge eisen gesteld. Periodiek worden leden van de NOAB getoetst op het naleven van de voorwaarden die aan het lidmaatschap gesteld worden.

NOAB-administratiekantoren die zich vooral op advies richten zijn vaak innovatiever. Een administratiekantoor kan slagvaardiger opereren, omdat de lijnen voor besluitvorming korter zijn. Het voordeel hiervan is dat er meer ruimte en tijd aanwezig is om te focussen op de kwaliteit van de dienstverlening en een efficiënte inrichting van systemen en processen.

AXP Adviseurs, jouw financieel specialist?

AXP heeft de positieve kenmerken van een administratiekantoor en een accountantskantoor bij elkaar gebracht. De administratie van de klant wordt op een professionele wijze verzorgd. AXP werkt volledig in de cloud. Dat is veilig, voordeliger, makkelijk en transparant. Met een online samenwerking kan AXP makkelijk met de klant schakelen en staat het kantoor dicht bij de onderneming. Ondernemen in de cloud biedt ondernemers de mogelijkheid om wereldwijd 24/7 financieel inzicht te hebben.

Advies

AXP Adviseurs heet niet voor niets Adviseurs. Naast het NOAB lidmaatschap staat AXP ook in het Register Belastingadviseurs (RB) ingeschreven. RB is de grootste beroepsvereniging van belastingadviseurs voor het MKB. RB leden zijn verplicht door middel van educatie jaarlijks hun kennis op peil te houden.

De hoogopgeleide coaches van AXP Adviseurs verzorgen bedrijfseconomische, strategische en organisatorische adviezen. Voor een adviesvraag zijn ook grote MKB-bedrijven bij AXP aan het juiste adres. Voor controleplichtige ondernemingen werkt AXP met accountantskantoren samen.

De pijlers van AXP

Persoonlijk

AXP kent en begrijpt de klant. AXP is laagdrempelig, proactief, pragmatisch en oplossingsgericht.

Coachend

AXP deelt informatie, gaat met de klant in gesprek en haalt het beste uit de ondernemer naar boven. AXP denkt meer dan in cijfers alleen en zet nét dat stapje extra. En dat merken de klanten van AXP.

Focus op persoonlijke ontwikkeling

AXP besteedt aandacht aan coaching en begeleiding van betrokken en gemotiveerde medewerkers. De medewerkers van AXP zijn fijn in de omgang, stellen het belang van de klant centraal en komen beloften na.

Wil je meer over de financieel specialist AXP Adviseurs weten? Neem dan met ons contact op.

Kantoor Rotterdam    Email: rotterdam@axp.nl  Telefoon: +31 (0)10 492 1075

Kantoor Amsterdam  Email: amsterdam@axp.nl  Telefoon: +31 (0)20 280 7050