Fiscaal partnerschap

Mario de Laat is door NU.nl benaderd om een toelichting op het begrip fiscaal partnerschap te geven. NU.nl helpt de lezers op weg door wekelijks een fiscaal onderwerp te bespreken. Uiteraard werkt Mario graag mee aan het verzoek van NU.nl. Mario geeft een toelichting op wat fiscaal partnerschap inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Bijgaand de link naar het artikel op  Nu.nl

AXPedia

Wist je dat AXP Adviseurs middels een eigen webpagina AXPedia ernaar streeft om zoveel mogelijk kennis met haar klanten te delen? AXPEDIA is de kennisbank van AXP, waarop helder en bondig uitleg wordt gegeven wat de betekenis van fiscale- en administratieve termen, begrippen, wet- en regelgeving is.

Actuele ontwikkelingen, zoals jurisprudentie of voorgenomen wetswijzigingen worden als nieuwsbericht met jou gedeeld.  AXPEDIA is continu in ontwikkeling en onder redactie geactualiseerd. Zo hadden wij ook het begrip fiscaal partnerschap zelf uitgewerkt. Zie onder…

Wat is fiscaal partnerschap?

Wanneer je fiscaal partner bent, betekent dit dat je samen de aangifte inkomstenbelasting doet. Dit heeft invloed op de te betalen belasting, maar ook op de te verkrijgen heffingskortingen.

Wanneer ben je fiscaal partner?

Je bent ingeschreven op hetzelfde adres ben je niet direct fiscaal partner. Hieraan zijn aanvullende voorwaarden verbonden:

  • Er is een notarieel samenlevingscontract afgesloten.
  • Met je huisgenoot heb je een kind of je hebt het kind van je huisgenoot erkend.
  • Samen met je huisgenoot ben je aangemerkt als pensioenpartner.
  • Er is sprake van een gemeenschappelijke eigendom over de woning.
  • Je woont samen met je kind van 27 jaar of ouder.

Bij de aangifte inkomstenbelasting kun je ervoor kiezen om het hele jaar als partner te worden aangemerkt. Ook wanneer je niet het gehele jaar partner was.

Voordelen fiscaal partnerschap

  • Je kunt verschillende aftrekposten naar eigen wens verdelen. Wanneer je partner een hoog inkomen heeft, kan dit belastingvoordeel opleveren, omdat hij dan minder belasting betaalt tegen het hoogste tarief.
  • De heffingskortingen die je krijgt kunnen hoger oplopen bij fiscaal partnerschap.

Nadelen fiscaal partnerschap

Aan het fiscaal partnerschap zijn echter ook enkele nadelen verbonden.

  • Omdat het inkomen van jou en je fiscaal partner bij elkaar opgeteld wordt, kan dit invloed hebben op de hoogte van bepaalde toeslagen die je ontvangt..
  • Wanneer je gezamenlijk twee of meer huizen bezit, mag je slechts één keer de hypotheekrente aftrekken. Bij echtscheiding, bouw en verkoop van een huis zijn tijdelijke uitzonderingen op deze regel.
  • Soms loop je door het fiscaal partnerschap een aftrekpost mis. Denk hierbij aan zorgkosten en giften aan goede doelen.

Wanneer eindigt het fiscaal partnerschap?

Het fiscaal partnerschap eindigt wanneer partners aan twee voorwaarden voldoen:

  1. er is een verzoek tot echtscheiding/ontbinding geregistreerd partnerschap gedaan bij de rechtbank en
  2. de partners niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Voldoen ze slechts aan één voorwaarde en dus niet aan beide voorwaarden, dan blijven ze fiscaal partner.

Ex-partners mogen tijdelijk fiscaal partners blijven. Dat geldt voor het resterende deel van het jaar waarin de scheiding plaatsvindt.  Of dit tot een belastingvoordeel leidt hangt van diverse factoren af. Een specialist kan je hierbij adviseren.

Overlijden

Op de dag van overlijden stopt het fiscaal partnerschap. De achterblijvende fiscaal partner mag in de aangifte van het jaar van overlijden kiezen om het gehele jaar fiscaal partner te zijn.

Wil je meer over de dienstverlening van AXP Adviseurs weten? Neem dan met ons contact op.

Kantoor Rotterdam    Email: rotterdam@axp.nl  Telefoon: +31 (0)10 492 1075

Kantoor Amsterdam  Email: amsterdam@axp.nl  Telefoon: +31 (0)20 280 7050

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *