AirBnB: Kansen Zonder Grenzen?

Het wordt keer op keer bewezen: de regels in ons land (en in welk land wel?) zijn niet opgewassen tegen de nieuwe economie. Bedrijven en overheden kunnen maar moeilijkheden wennen: Uberpop verboden, privacy wordt bewust of onbewust opgegeven voor de geneugten van Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat. Hetzelfde geldt ook voor Airbnb. De deeleconomie viert hoogtij.

Het klinkt heel logisch en simpel: heb je een huis of appartement beschikbaar voor een bepaalde periode, dan kun je het verhuren. Heel handig om bijvoorbeeld een deel van je vakantie terug te verdienen (je bent er immers toch niet). Alleen al via Airbnb kunnen toeristen alleen al in Amsterdam 7.000 adressen vinden om te overnachten. De prijzen lopen daarbij op tot wel 200 euro per nacht. Maar… de Belastingdienst kijkt wel mee. En niet alleen de Belastingdienst. Ook de stad Amsterdam ziet het met lede ogen aan.

Wil je ook een centje bijverdienen en je huis of appartement openstellen voor toeristen? Hou dan het volgende goed in de gaten:
Zoek voordat je een woning aanbiedt op Airbnb eerst goed uit of het mag volgens:

  • het bestemmingsplan van de gemeente;
  • het huurcontract;
  • de hypotheekovereenkomst;
  • de verzekeringspolis;
  • de gedragsregels van de verhuurder of de VVE.w

In al deze documenten is vaak een bepaling opgenomen met betrekking tot verhuur. Wij raden je aan deze bepalingen goed te lezen. Om te voorkomen dat je wordt verrast door ontruiming bij illegale onderverhuur, weerstand van buren, restricties van de gemeente, geen dekking van schade door verzekeraars, en problemen met de bank omdat de hypotheekvoorwaarden zijn geschonden.

Wat vaak vergeten wordt: de verzekeraars, banken, gemeenten en De Belastingdienst kunnen ook surfen op Airbnb.

Van de Belastingdienst mag je overigens wel verhuren. Maar in sommige gevallen moeten die inkomsten wel aangegeven of verrekend worden in je aangifte. Daarnaast kan veelvuldig verhuren gevolgen hebben voor BTW en Toeristenbelasting. Bezint eer ge begint!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *