BTW privé gebruik: hoe werkt het precies?

btw prive gebruik

BTW privé gebruik auto van de zaak

Een ondernemer die een auto aanschaft op naam van het bedrijf mag de btw die drukt op de aanschaf, het onderhoud en gebruik terugvragen. Wordt de auto privé gebruikt dan moet jaarlijks een gedeelte van die btw worden terugbetaald. Dit is het btw privé gebruik.De btw correctie is verplicht indien je meer dan 500 km privé rijdt. Voor de btw telt woon-werk verkeer mee als privé gebruik.

Hulp nodig?

Voor het berekenen van het privé gebruik zijn twee systemen mogelijk:

  1. Het bijhouden van een rittenregistratie 
    Indien je relatief weinig kilometers privé rijdt, mag je de btw correctie doen op basis van de werkelijke gereden privé kilometers. In de verhouding privé kilometers/ totaal werden kilometers betaal je de in dat jaar in aftrek genomen btw terug plus 1/5 van de btw op de aanschaf van de auto. Indien je minder dan 500 km (inclusief woon-werk) privé hebt gereden, ben je geen btw privé- gebruik verschuldigd.
  2. Een vast percentage voor het privé gebruik (forfait)
    Als je relatief veel privé kilometers rijdt, kun je er voor kiezen om een vast percentage (2,7%) van de catalogusprijs van de auto (inclusief btw) af te dragen als privé gebruik. Voor een auto die inclusief het jaar van ingebruikname vijf jaar in de onderneming is gebruikt, geldt een forfait van 1,5%. Indien bij de aanschaf van de auto geen btw is teruggevorderd, mag ook het forfait van 1,5% worden gehanteerd. De btw correctie kan nooit hoger zijn dan de daadwerkelijk hebt afgetrokken.

Het btw privé gebruik kun je ieder jaar aangeven in de laatste btw aangifte van dat jaar.

Vestiging AmsterdamVestiging Rotterdam

Tip:
Indien je een eenmanszaak hebt kun je er voor kiezen om de auto privé aan te schaffen en deze toch te behandelen als btw auto. Je kunt alle btw aftrekken, inclusief die op de aanschaf van de auto en jaarlijks het forfaitair toe te passen voor het btw privé gebruik. Zo vermijd je de bijtelling in de inkomstenbelasting!

BTW privé gebruik fiets van de zaak

Bij de aanschaf van een fiets van de zaak, is de aftrek van btw gemaximeerd op € 130. Er vindt vervolgens geen btw privé correctie meer plaats tijdens de gebruiksjaren.

BTW privé gebruik motorfiets van de zaak

Indien je als (btw)ondernemer een motorfiets zakelijk aanschaft, is de btw bij de aanschaf aftrekbaar. De btw privé gebruik wordt verplicht berekend op basis van de daadwerkelijke privé gereden kilometers. Jaarlijks dient van alle in aftrek genomen btw te worden terugbetaald, naar de verhouding privé gereden kilometers/ totaal gereden kilometers. De correctie privé gebruik wordt in de eerste vijf gebruiksjaren verhoogd met 20% de aanschafkosten.