Btw Nummers Voor Eenmanszaken Voorlopig Ongewijzigd

Btw nummers eenmanszaken ongewijzigd

Btw nummer eenmanszaak in strijd met AVG

In 2018 bleek dat de wijze waarop de belastingdienst btw nummers voor zelfstandigen (eenmanszaken) uitgeeft, in strijd is met de wet AVG (algemene verordening gegevensbescherming). Het btw nummer wordt door de belastingdienst samengesteld uit het BSN nummer van de ondernemer met de voorvoeging NL en toevoeging B met een volnummer.

Ondernemers zijn verplicht hun btw nummer op verkoopfacturen of website te vermelden. Dat heeft als gevolg dat het BSN nummer van ondernemers onbedoeld verplicht bekend wordt bij derden. Dat blijkt in strijd te zijn met de wet AVG.

De belastingdienst heeft bij monde van de Staatsecretaris toegezegd te onderzoeken welke oplossing kon worden gevonden voor dit probleem. Omdat het een groot aantal ondernemers (1.300.000) betreft, waarvan het btw nummer is opgenomen in tal van systemen, heeft de Staatsecretaris op 19 december 2018 in een uitvoeringsbesluit meegedeeld dat ondernemers met een internetshop niet meer verplicht zijn hun btw nummer op de website te vermelden.

Oplossing uitgesteld

Een commissie gaat zich nu buigen beraden over de meest pragmatische oplossing voor het integrale probleem. Alle btw nummers moeten uiteindelijk worden omgenummerd. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Belastingdienst opgelegd dit uiterlijk 1 januari 2020 geregeld te hebben. Halverwege 2019 verwachten we meer duidelijkheid te hebben over de mogelijke oplossingen en welke gevolgen die hebben voor uw administratie software en CRM.