Prinsjesdag 2023: De Nieuwe Koers in de WKR

Belasting 2024

Tijdens Prinsjesdag 2023 is het Belastingplan 2024 bekend gemaakt en het belooft enkele significante wijzigingen die van invloed zullen zijn op de financiële horizon. Als ondernemer is het cruciaal om op de hoogte te zijn van deze veranderingen en hoe ze jouw bedrijf en werknemers kunnen beïnvloeden. In dit artikel nemen we je mee door enkele van de opvallende wijzigingen in het Belastingplan 2024 en hun mogelijke gevolgen.

1. Verhoging gerichte vrijstelling reiskostenvergoeding

Een van de opvallende veranderingen betreft de onbelaste reiskostenvergoeding. In 2024 kan de werkgever aan de werknemer een vergoeding tot maximaal € 0,23 per kilometer toekennen voor zakelijke kilometers, inclusief woon-werkkilometers. Dit zonder dat de werknemer hierover loonbelasting hoeft te betalen.

2. Verruiming vrijstelling OV-abonnementen en voordeelurenkaarten

Een andere belangrijke wijziging betreft de vrijstelling van OV-abonnementen en voordeelurenkaarten. Met ingang van 1 januari 2024 is er vrijstelling voor het privégebruik van een vergoede of ter beschikking gestelde OV-kaart. Dit betekent dat er geen fiscale belasting verschuldigd is, zolang de werknemer de OV-kaart ook voor zakelijke reizen, inclusief woon-werkverkeer, gebruikt. Deze verruiming verlicht de administratieve lasten voor werkgevers en werknemers. Het stimuleert daarnaast het gebruik van openbaar vervoer.

3. Aanpassing van de werkkostenregeling (WKR)

De WKR krijgt ook een herziening. Bij het Belastingplan 2023 is het percentage van de eerste schijf van de vrije ruimte van de WKR voor 2023 verhoogd naar 3%. Echter, met ingang van 1 januari 2024 wordt dit percentage verlaagd naar 1,92%. Als onderdeel van deze wijzigingen wordt het maximumbedrag van de vrije ruimte in de eerste schijf aangepast met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2023.

Deze wijzigingen in het Belastingplan 2024 zullen ongetwijfeld een impact hebben op jouw financiële planning en bedrijfsvoering. Het is raadzaam om tijdig advies in te winnen en je financiële strategie aan te passen. Dit om optimaal te profiteren van de nieuwe mogelijkheden en tegelijkertijd fiscale risico’s te beperken. Aarzel niet om contact op te nemen met AXP Adviseurs; onze experts staan klaar om je te ondersteunen in deze fiscale reis. Daarnaast helpen we je overzicht te houden bij deze veranderingen. Samen zorgen we ervoor dat jouw bedrijf financieel gezond en klaar is voor de toekomst.