Wat doe jij tegen cybercriminaliteit?
Cybercriminaliteit is een groeiend probleem. Het aantal digitale misdrijven is in Nederland de afgelopen jaren fors toegenomen. Hoewel er aan het begin van 2022 een kantelpunt leek te zijn, was dit niet het geval. In het afgelopen half jaar was er namelijk weer een forse stijging van het aantal meldingen van cybercrime, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Voor ons een reden om bij onze klanten dit onderwerp nog een keer onder de aandacht te brengen.
Het is belangrijk voor personen en bedrijven om zich te beschermen tegen deze bedreigingen door middel van beveiligingsmaatregelen zoals het regelmatig updaten van software, het gebruiken van sterke wachtwoorden en het vermijden van verdachte e-mails en websites. In dit artikel meer informatie over cybercriminaliteit en over Secure Login.
Wat is Cybercriminaliteit?
Cybercriminaliteit, ook wel bekend als cybercrime, is het gebruik van technologie om illegale activiteiten uit te voeren. Dit kan variëren van het stelen van persoonlijke informatie en financiële gegevens tot het plegen van fraude, chantage en het verspreiden van kwaadaardige software zoals virussen en ransomware.
Enkele voorbeelden van cybercriminaliteit zijn:
- Phishing: Het verkrijgen van persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en bankgegevens door het sturen van nep-mails en het nabootsen van websites van legitieme organisaties.
- Malware: Kwaadaardige software die geïnstalleerd wordt zonder de toestemming van de gebruiker en die kan worden gebruikt om informatie te stelen, of om de controle over een computer of netwerk over te nemen.
- Ransomware: Kwaadaardige software die de toegang tot bestanden of systemen blokkeert totdat er losgeld betaald wordt.
- Identiteitsdiefstal: Het verkrijgen en gebruiken van persoonlijke informatie van iemand anders om frauduleuze activiteiten uit te voeren.
- Hacken: Het ongeoorloofd toegang krijgen tot een computer of netwerk om informatie te stelen of om schade aan te richten.
- Whatsapp fraude: Criminelen doen zich voor als een bekende van je en vragen met een smoes om geld. Dit doen ze heel geraffineerd. Ze kunnen zelfs zelfs WhatsApp-accounts kapen of stemgeluid van de bekende afspelen. Oplichting via WhatsApp is een veel voorkomende vorm van online criminaliteit.
Waarom neemt cybercriminaliteit toe?
Er zijn verschillende redenen waarom cybercriminaliteit toeneemt. Een belangrijke factor is de groei van internetgebruik en de afhankelijkheid van digitale technologieën. Dit biedt meer kansen voor cybercriminelen om hun aanvallen uit te voeren en meer potentiële slachtoffers te bereiken.
Een andere belangrijke reden is de toenemende professionaliteit en specialisatie van cybercriminelen. Cybercrime is een lucratieve business geworden en er zijn groepen en individuen die zich hebben gespecialiseerd in specifieke soorten aanvallen, zoals phishing of het verspreiden van malware.
Wat kun je doen tegen cybercriminaliteit?
Je kunt je helaas nooit helemaal tegen cybercrime beschermen. Je kunt wel maatregelen nemen om het risico op cybercriminaliteit zoveel mogelijk te beperken.
Check jouw risicoklasse op DigitalTrustCenter.nl. Aan de hand van 11 vragen wordt een inschatting gemaakt hoe groot het risico is op een cyberincident. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse (1 t/m 4) je onderneming valt en welke maatregelen er genomen moeten worden om je digitale veiligheid op orde te hebben.
Je krijgt dan ook een overzicht van veiligheidsmaatregelen waar je direct mee aan de slag kunt.
AXP werkt met Secure Login
Wij werken met veel verschillende documenten zoals belastingaangiftes, jaarrekeningen, notulen, salarisgegevens en contracten. Deze documenten delen we met onze klanten. Bij het delen van bestanden is veiligheid cruciaal. Hiervoor gebruiken wij Secure Login.
Een secure login is belangrijk omdat het gebruikers beschermt tegen ongeoorloofde toegang tot hun accounts en gevoelige informatie, zoals persoonlijke gegevens, financiële informatie en andere vertrouwelijke informatie. Een secure login zorgt er ook voor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige informatie en dat gebruikers kunnen worden geïdentificeerd en geverifieerd voordat ze toegang krijgen tot het systeem. Dit vermindert de kans op fraude, misbruik en andere beveiligingsproblemen.
Al met al is een secure login essentieel voor het waarborgen van de veiligheid en integriteit van gevoelige informatie en het beschermen van gebruikers tegen cyberdreigingen. Een aantal klanten heeft inmiddels met Secure Login kennis gemaakt. Binnenkort krijgen alle klanten van AXP informatie over Secure Login.
Blijf scherp
Cybercrime is er en neemt sterk toe. Organisaties die online actief zijn moet zich hierop voorbereiden om dat de risico’s erg groot zijn, denk aan het stilvallen van de bedrijfsactiviteiten, verlies van data en/of noodzaak tot betalen van losgeld. De belangrijke adviezen om dit te voorkomen zijn: sterke wachtwoorden, gebruik beveiligssoftware, maak een goede back-up en beveilig de website of webshop. De belangrijkste advies is echter: Blijf ook zelf scherp!